Вътрешният пазар на праскови в България до голяма степен се снабдява с продукция от Гърция. Това съобщи Коста Петров от сдружение „Българска праскова“. Малки количества в нашата страна са влизали и от Сърбия, информира Агенция "Фокус".
Производителите в Гърция през последните години са имали възможност да подобрят производството си. Отпуснати са им били средства за хладилни камери, бази, направена е била и голяма реклама на тяхната продукция, коментира експертът. Той допълни, че един производител на праскови в Гърция получава 180 евро на декар субсидия, докато един български производител получава 14 евро на декар.
Производителят от Сливен коментира, че Гърция е много силен конкурент на България и страната ни трябва да се съобразява ценово с южната ни съседка. Според Петров в България производството трябва да се реорганизира, да оцелее и да влезе в ценовите листи спрямо външните пазари. Той подчерта, че понякога съседите правят дъмпинг в цените, но това е нормално, когато има огромни количества.
Прасковите и кайсиите загинаха заради продължителните студове. Поне 30-40% от дърветата са измръзнали, а на места очакваме да има напълно унищожени градини. Това съобщи в началото на февруари Цветан Цеков, член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).