Мажоритарният собственик на БТК иска всички акции на телекома

29.01.2013 | 14:55
по статията работи: Петя Бързилска
Печалбата на БТК за миналата година нараства до 20 млн. лв.
Мажоритарният собственик на БТК иска всички акции на телекома

 

Дружеството "Вива Телеком България“ е отправило предложение за закупуване на акциите на останалите акционери в "Българска телекомуникационна компания“ (БТК), става ясно от съобщение на сайта на Българска фондова борса (БФБ).

Мажоритарният собственик предлага на останалите притежатели на акции цена от 2,806 лв. за брой.

Акциите, за които се отнася търговското предлагане, са всички акции с право на глас, издадени от БТК.

Общият брой на акциите с право на глас е 288 764 839 – обикновени и поименни с номинал от 1 лев, като в акционерния капитал влиза и една привилегирована акция.

Към момента притежаваните от „Вива Телеком България“ дялове са 271 712 216 броя обикновени акции. Те представляват приблизително 94,09% от капитала на БТК. Припомняме, че през есента на миналата година БТК с търговската марка Vivacom се сдоби с нов собственик в лицето на "Вива Телеком България“, която закупи на два пъти през ноември книжата на бившата държавна компания.

Така акциите – обект на търговското предложение, са всички останали акции с право на гласа, т.е. 17 052 623 броя обикновени акции и една привилегирована.

Упълномощеният инвестиционен посредник по сделката е "Балканска консултантска компания – ИП".

В устава на БТК е отбелязано, че преференциалната привилегирована акция може да се притежава само от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) или от друг държавен орган, който представлява България.

От публикувания вчера финансов отчет на БТК за последното тримесечие на 2012 г. става ясно, че към 31 декември миналата година приходите на дружеството са в размер на 858 млн. лв. Те намаляват спрямо предходната година, когато са били 888 млн. лв. Само за четвъртото тримесечие на 2012 г. приходите са 207 млн. лв. През същото тримесечие на 2011 г. те са 233 млн. лв.

Въпреки намалелите приходи печалбата както за годината, така и за последното тримесечие се увеличава, което се дължи най-вече на по-ниските разходи, става ясно от отчета за доходите на компанията.

Печалбата след данъци за годината възлиза на 20 млн. лв., като за 2011 г. е 7,1 млн. лв. Същевременно за последните три месеца на 2012 г. компанията е на загуба от 12,6 млн., което все пак е по-малко от загубата от 17,4 млн. лв. през същия период на 2011 г.


Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...