Новата тенденция на пазара: търсят се по обширни жилища с по-високи тавани

22.04.2014 | 12:47
по статията работи: Десислава Маданска
Над 30% от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция
Новата тенденция на пазара: търсят се по обширни жилища с по-високи тавани

Новата строителна тенденция е пространствата, които се проектират, да са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях да са и с по-високи тавани. Това става ясно от анализ на компания за недвижими имоти.

Експертите отчитат, че все по-често се осъществяват сделки на етап „груб строеж“. Над 10 на сто от продажбите през първото тримесечие на 2014 г. са направени преди получаване на Акт 14. По данни на компанията, тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите. 

Недовършените все още имоти са избора на две основни групи купувачи. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Над 30% от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20% от купувачите е инвестиция.

От компанията отчитат още, че друг признак за раздвижване на пазара е все по-честата покупка на жилища с цел инвестиция. Продавачите все по-рядко правят отстъпки, като една трета от сделките през последните три месеца са сключени без компромис в цената, информира БТА. Според експертите, това се дължи на постепенното уеднаквяване на очакванията и изискванията на двете страни. Като
резултат от този процес, 46% от сделките за периода са сключени в рамките на едва един месец.

Най-търсени през тази година са жилищата в центъра на София. През първото тримесечие на годината сделките за такъв тип имоти са се увеличили два пъти спрямо същия период на предходната година. Освен центъра, хит са жилищата в южните райони и „Младост“.

Средната цена на наемите в тези райони варира между 150 и 250 евро, а водещ мотив за сключване на сделка са ремонтираната баня и кухня.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...