По-ниски сметки за февруари за клиентите на ЧЕЗ

28.02.2013 | 11:19
по статията работи: Петя Бързилска
Дружествата на ЧЕЗ са изпратили становища до ДКЕВР във връзка с отнемането на лиценза им
По-ниски сметки за февруари за клиентите на ЧЕЗ

Сметките за февруари вече са готови. Отчетено е намаление на потреблението, съобщи един от изпълнителните директори на дружеството Кремена Стоянова пред TV7.

По думите ѝ електромерите на една трета от клиентите на ЧЕЗ са отчетени и има намаление в сметките за февруари спрямо предходния месец. Що се отнася до високите сметки, в старата фактура всички клиенти са уведомени, че периодът на следващото отчитане ще бъде по-дълъг, обясни тя.

Стоянова направи примерен разчет на сметка от 100 лв. По думите ѝ от фактурата едва 9 лв. отиват в ЧЕЗ. В тази сума влизат разходите за поддръжка на електропреносната мрежа, които ще трябва да се плащат и при либерализация на пазара. 16 лева са за НАП, а останалите отиват в Националната електрическа компания (НЕК). По думите на Кремена Стоянова ЧЕЗ купува електроенергия от микса на НЕК, т.е. както от евтините източници като АЕЦ "Козлодуй", така и от скъпите – ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 и зелената енергия и докато това е така, цената няма как да бъде променена.

"От 1 февруари до вчера в ЧЕЗ са постъпили 10 200 оплаквания от потребители, проверени са 8600, като са установени грешки при 88 отчета". Това каза от своя страна Стефан Апостолов, също изпълнителен директор в дружеството.

Грешката най-често е неправилно въведен бутон от инкасатора - една цифра е сменена с друга. Електромерът не може да се манипулира, защото е пломбиран, категоричен беше той. Зимната нощна тарифа за тока е от 23 часа до 7 часа, поясни той.

От ЧЕЗ отрекоха съществуването на секретни договори, чрез които се предоставят поддържащи услуги на дъщерни на ЧЕЗ компании.

Стоянова заяви, че след приключване на одита в дружеството изпълнителните директори ще бъде обявена печалбата на ЧЕЗ за 2012 г.

Същевременно стана ясно, че дружествата на ЧЕЗ - разпределителното предприятие "ЧЕЗ Разпределение“ и крайният снабдител „ЧЕЗ Електро" са предали вчера на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза.

От ЧЕЗ заявяват, че не са открили нито едно съществено нарушение в досегашната си дейност в нито един от посочените случаи.

"Дружествата на ЧЕЗ в България имат желанието да вземат предвид всички препоръки на регулатора, въпреки че през 2006 година техният бизнес модел беше одобрен от редица компетентни власти, както от вече споменатия регулатор, така и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Групата ЧЕЗ подкрепя изцяло спазването на европейските стандарти и норми, които водят до непрекъснато подобряване на услугите за нашите клиенти", се казва в изявлението на групата.

*В прикачените документи може да видите изявлението на ЧЕЗ и актовете за установяване на административно нарушение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 20.04   1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във...