Приходите от данъци и осигуровки са със 126 млн. лв. над планираното

26.01.2014 | 15:32
по статията работи: Елица Елефтерова
Най-голям принос за преизпълнението има данъкът върху добавената стойност
Приходите от данъци и осигуровки са със 126 млн. лв. над планираното

Приходите от данъци и осигурителни вноски са със 126 млн. лв. повече от планираното, съобщават от пресцентъра на Националната агенция за приходи (НАП). Събраните суми са за 2013 г.

Най-голям принос за преизпълнението има данъкът върху добавената стойност, от който постъпленията за годината са близо 3,6 млрд. лв. или с 50 млн. лв. повече от планираните.

Постъпленията от корпоративни данъци също са преизпълнени като сумата от 1,5 млрд. лв. е с 30 млн. лв. повече от планираното. Общо постъпленията за социални и здравни вноски за периода са рекордните близо 5,8 млрд лв.

Над плана от осигуровки са събрани 114 млн. лв. съответно 64 млн. повече здравни, 6 млн. за държавното обществено осигуряване и 45 млн. лв. вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване, отчитат от НАП. Изоставане от прогнозите се отчита при данъка върху доходите на физическите лица, където процентът на изпълнение е 95,4%.

Причините за изоставането по това перо са свързани с промените по единната сметка, въведени от началото на 2013 г., както и фактът, че вноските за данък върху доходите по този повод през годината са били 11, а не 12.

Събираемостта на т.нар. неданъчни приходи (сред които са санкции от други държавни органи, изпратени за събиране в НАП) достига 376 млн. лв., което е с 51 млн. лв. над плана. Салдото на т.нар. „задържан“ ДДС в края на 2013 г. е под 240 млн. лв. което е най-ниската му стойност за последните 5 години.

Данъчни промени

През 2013 г. бяха извършени значителни промени в декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски, свързани най-вече с въвеждането на т.нар. единна сметка. Сред промените бяха отложеното плащане на данък върху доходите и корпоративен данък, 11 вместо 12 вноски за осигуровки и подоходен данък, промени при внасянето на данъците върху дивидентите и други.

Елиминирайки влиянието на тези промени в законодателството, изпълнението на приходите от НАП би било еквивалентно на 1,2 млрд. повече приходи спрямо предходната година, посочват от НАП.

 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...