Спор за имоти в центъра на София отне на съда повече от 18 години

11.07.2017 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Това установява Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) при проверка на заявление за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок
Спор за имоти в центъра на София отне на съда повече от 18 години
Снимка: БГНЕС

Дело за собственост на недвижими имоти в идеалния център на София - на една от преките на бул. "Витоша", е отнело на съда 18 години, 2 месеца и 21 дни, за да го реши.

Това установява Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) при проверка на заявление за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. 

То е едно от 52-те основателни заявления за забавени граждански, търговски и административни дела, установени от инспектората при проверки в периода 1 януари – 31 март 2017 г.

На 18 януари 1996 г. девет граждани подават в Софийския градски съд (СГС) искове, основани на Закона за собствеността, според който собственикът може да иска своята вещ от всеки, който я владее или държи без основание. От магистратите те са поискали да им се предаде владението на бивши гаражи в сутерена и партера на сграда, представляващи магазин за мебели и включващ изложбена зала, магазин, два склада и два гаража.

Производството се е развило на три съдебни инстанции и е приключило с окончателно решение на 28 юни 2016 г.

Инспекторатът е констатирал забавяния при разглеждането на делото пред първата и втората съдебна инстанция, които са били свързани основно с многократното отлагане на заседанията поради нередовно призоваване на страните, както и с големите интервали, през които те са насрочвани. Производството пред Софийския градски съд (СГС) като първа инстанция е продължило 6 години, 9 месеца и 15 дни. Проведени са общо 14 заседания, насрочвани през периоди от 3 до 7 месеца. Въззивното производство пред Софийски апелативен съд (САС) е продължило приблизително 6 години, като са проведени 13 заседания, също насрочвани през интервали от 3 до 7 месеца.

Освен това в производството за отмяна на влязло в сила съдебно решение с акт от 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) е отменил друго свое решение от 2009 г. като делото е върнато за ново разглеждане на друг състав на САС. Това е забавило производството с още близо 5 години, тъй като разглеждането на делото тепърва е започнало пред апелативния съд.

13 години, 9 месеца и 27 дни е продължило производство по иск за възстановяване на собствеността върху 32 дка ниви, градини, цветарници и 10 сгради и съоръжения в спортен парк "Дианабад" в София, отчуждени през 1948 г.

При разглеждането на делото са констатирани забавяния, свързани с многократното отлагане на съдебните заседания и продължителността на интервалите между тях. Производството пред Софийския районен съд (СРС) като първа инстанция е продължило 6 години, 2 месеца и 22 дни, проведени са общо 10 заседания. Пред СГС е отнело 6 години, 1 месец и 24 дни като са проведени 12 заседания, насрочвани през големи периоди от време – от 5 до 7 месеца.

И пред двете съдебни инстанции основната причина за многократното отлагане на делото е станал фактът, че съдът безкритичното е допускал предоставяне на нови и нови доказателства, без да предприема дисциплиниращи мерки по отношение на страните и вещите лица за своевременно изчерпване на доказателствените искания, формулиране на ясни и точни задачи на експертизите и изготвяне на заключенията в срок.

11 години, 3 месеца и 4 дни е продължило друго производство по искове на петима ищци, основаващи се на Закона за собствеността, според който собственикът може да иска вещта си от всеки, който я владее или държи без основание. Исковете на петимата са били насочени срещу седем ответници и са били за два имота с площ от 834 кв.м и 886 кв.м във вилна зона в полите на Витоша.

В случая отново са установени много забавяния при разглеждането на делото пред първите две съдебни инстанции. Производството пред СРС близо е било близо 4 години и 10 месеца. Проведени са общо 15 съдебни заседания, като на първите четири не е даден ход на делото заради нередовно призоваване. Освен това едва при обявяването на делото за решаване съдът е констатирал нередовности по исковата молба. Така е отменил определението за даване на ход по същество и е оставил без движение исковата молба. След отстраняване на нередовностите в нея е проведено съдебно заседание, в което делото отново е било обявено за решаване.

Този пропуск е удължил производството с близо 6 месеца.

Пред СГС делот е продължило приблизително 3 години и 10 месеца, като са проведени 6 съдебни заседания през интервали от 5 до 10 месеца. Неговото решение е отменено от ВКС и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на СГС, което на практика е обезсмислило голяма част от продължителността на делото до този момент.

Друго производство, започнато с искове по Закона за задълженията и договорите и Закона за собствеността е продължило 10 години, 6 месеца и 21 дни. То е било за възстановяване на владението върху апартамент в софийския кв. "Младост" и за заплащане на 4 000 лв. обезщетение за незаконното му ползване. Процесът е разгледан на три съдебни инстанции, като последните две инстанции са го гледали по два пъти в различни състави.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...