Торбите за продължително ползване няма да се облагат с екотакса

29.09.2012 | 11:16
по статията работи: Петя Бързилска
Торбички, с по-малка дебелина от 25 микрона и размери 39 на 49 см - ще бъдат облагани тази година с такса 35 ст.
Торбите за продължително ползване няма да се облагат с екотакса

Постигнат е компромис на срещата в Министерството на финансите за продуктовата такса върху полиетиленовите торбички, информира Агенция „Фокус”.

Полиетиленовите торбички за продължителна употреба няма да се облагат с продуктова такса от 1 октомври тази година, съобщиха и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Беше взет консенсус по определението за торбите с продължителна употреба и нелетящи – според постигнатото споразумение това са торбите с размер над 39/49 сантиметра и с дебелина над 25 микрона. Те няма да попадат в обхвата на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, и съответно няма да бъдат облагани с продуктова такса, съобщиха от МОСВ.

"Торбичките за продължително ползване няма да се облагатот с екотакса", заяви Любозар Фратев, представител на фирма-производител на полиетиленови торбички, след срещата. На нея присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, представители на фирми-производители на торбички и представители на Асоциация „Полимери”.

"Всички торбички, под дебелината и размерите, които са указани ще бъдат облагани тази година с такса 35 ст., догодина – с 45 ст., а след това - с 55 ст", каза каза Мирослав Ангелов, производител на полиетиленови торбички. "Уточнихме един размер и една дебелина на т.нар. торбички за многократна употреба, които няма да попаднат в обсега на налаганата екотакса”, добави Ангелов.

Себестойността на торбичката в момента е от порядъка на 1 и 2 стотинки, в зависимост от дебелината. 

"Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително", заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. "Това е добър компромис. След прилагане на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения”, каза още тя.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги - си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хил. до 10 хил. лв.

Нона Караджова коментира, че производителите на такива пликове, които искат да въведат по-екологични производства, ще могат да кандидатстват в екологичния фонд към министерството за безлихвени заеми при много облекчени условия, с две години гратисен период и три години след това на изплащане

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти са съгласни, че това помага на природата. "Разбрахме се - да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България”, добави министър Дянков.

"Това е в правилната посока, за да помагаме и практически българската природа да е по-чиста. Остава въпросът - кое е работно и по какъв най-лесен начин за бизнеса се изпълнява тази задача", добави Дянков. "Стигна се до параметри 39 на 49 см големина. Това за нас е работещо, така че да няма летящи, грозящи и замърсяващи торбички в България в бъдеще”. От понеделник, 1 октомври, ще влезе в сила промяната на този текст в наредбата", каза финансовият министър.

По думите на Антоанета Перникова, изпълнителен директор на Българска асоциация „Полимери”, в интерес на по-продължителна употреба, е намерена дефиниция, като е взето решение за определен размер и достатъчна дебелина, "така че тези торбички да не създават проблеми на околната среда. След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът е работещ”, допълни Перникова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...