Транстихоокеанското партньорство се отлага за следващата година

10.12.2013 | 15:10
по статията работи: Симеон Досев
Една от причините за забавянето е неразбирателството между САЩ и Япония
Транстихоокеанското партньорство се отлага за следващата година

Амбициозната търговска сделка, позната като Транстихоокеанското партньорство (ТТП), няма да бъде финализирана до края на годината, както се очакваше, тъй като преговарящите не успяха да постигнат съгласие по отношение на интелектуалната собственост, тарифите в селското стопанство и държавните предприятия.

Споразумението, инициирано главно от САЩ, включва общо 12 държави и цели установяването на зона за свободна търговия разпростираща се от Виетнам до Чили и Япония и обхващаща 800 млн. души и 40% от световната икономика, информира агенция „Ройтерс“.

„Не успяхме да се съгласим за нищо“, заяви новозеландският министър на търговията Тим Гросър в края на продължилата четири дни среща в Сингапур, допълвайки, че проблемните въпроси започват да придобиват повече яснота.

Министрите изразиха мнението, че са намерили възможни зони, за които се смята, че може да бъде постигнато съгласие, но въпреки това преговорите ще трябва да продължат следващия месец.

ТТП има доста по-широк обхват от други подобни сделки, като целта е освен тарифите във физическата търговия да бъдат регулирани и по-чувствителни области. В това число влизат държавните поръчки и правата на компаниите да завеждат съдебни искове.

Един от проблемите е неразбирателството между САЩ и Япония по отношение на политиката на азиатската страна да освобождава от мита някои селскостопански продукти - ориз, пшеница, говеждо и свинско месо, млечни продукти и захар.

Двете страни са провели двустранни дискусии по време на срещата в Сингапур, но до съгласие така и не се е стигнало.

Преговорите по ТТП продължават вече три години, но биват сериозно критикувани поради липсата на достатъчно прозрачност. Допълнително забавяне са и конфликтите в интересите на различните страни.

Друг въпрос, предизвикващ несъгласие, е свързан с интелектуалната собственост. В частност става въпрос за засилената протекция за фармацевтични патенти. Според много критици това ще ограничи достъпа до лекарства в развиващите се страни.

Припомняме, че в началото на октомври се появи информация, че в рамките на ТТП се готви налагането на сериозна цензура в интернет. В тази връзка в интернет се появиха редица петиции в подкрепа на свободния достъп до глобалната мрежа.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...