Удар от ЕК срещу "Газпром" - този път е "Южен поток"

06.12.2013 | 16:40
по статията работи: Петя Бързилска
Строителството на "Южен поток" ще продължи както е планирано, заявиха от "Газпром"
Удар от ЕК срещу "Газпром" - този път е "Южен поток"

Министерството на енергетиката на Русия е получило официално писмо от Европейската комисия (ЕК), в което се казва, че е необходимо да се преразгледат договорите с държавите, през които ще минава трасграничния газопровод „Южен поток“. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на руското енергийно ведомство Анатолий Яновски, предаде „Риа Новости“.

По думите му Русия преговаря с международните си партньори за "строгото ръковедене по международното право".

Същевременно от руската газова компания "Газпром" заявиха, че са изненадани и разочаровани от становището на ЕК за "Южен поток". Според Комисията споразуменията трябва да се предоговорят, за да бъдат съобразени със законодателството на ЕС.

"Строителството на "Южен поток" ще продължи както е планирано и в пълно съответствие с местните закони и международните стандарти", обявиха още от газовия гигант в изявление до медиите, предаде iNews.bg.

Стандартна практика е инвестициите в големи трансгранични проекти да се подкрепят с подобни споразумения, тяхното съдържание е публично от години, припомнят от "Газпром". От компанията смятат, че ЕК формулира тревогите си едва сега, когато строителните работи вече са започнали. Припомняме, че на 31 октомври тази година започна строежът на газопровода на българска територия.

Относно изявлението на ЕК от "Газпром" заявяват, че регулаторните въпроси, свързани с европейското енергийно законодателство, могат да бъдат изяснени успоредно с продължаващото строителство на газопровода.

След като постигнахме споразумение с Европейския съюз за "Северен поток", вярваме, че можем да използваме този опит и в проекта "Южен поток", гласи още позицията на руската газова компания.

Спорът относно газопровода „Южен поток“ трябва да се решава от ЕС и Русия, а Сърбия няма да променя плановете си за участието си в проекта. Това заяви днес сръбският премиер Ивица Дачич. Припомняме, че Сърбия, заедно с България, е една от страните, през които ще минава газопроводът. Церемонията по официалното започване на строителството на „Южен поток“ на територията на Сърбия се случи през ноември тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...