Ускоряват приватизацията на ВМЗ-Сопот

24.10.2012 | 17:08
по статията работи: Петър Чернев
Очаква се през следващата седмица работниците да получат част от дължимите им суми
Ускоряват приватизацията на ВМЗ-Сопот

Ще съкратим максимално сроковете в приватизационната процедура за ВМЗ-Сопот, която тече в момента. Тя ще завърши до 30 ноември. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след среща с ръководството на предприятието, синдикатите и изпълнителния директор на Агенцията за приватизация (АПСК) Емил Караниколов.

Процедурата е ускорена, за да разреши във възможно най-кратки срокове проблемите на работниците, на които предприятието дължи 1.380 млн. лв. за заплати. До 29 октомври кандидатите за приватизация на завода трябва да подадат в АПСК документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания. До момента в процедурата са подали документи „Сейдж Консултанс” АД, „Дунарит” АД – Русе и „Емко” ЕООД – Севлиево. Това става ясно от информацията на МИЕТ.

Изплащането на заплатите към персонала е поставено като задължително условие от държавата към кандидат-купувачите. Едновременно с това се търсят и други възможности за частично изплащане на възнагражденията, стана ясно по време на срещата. Очаква се през следващата седмица работниците да получат част от дължимите им суми.

Министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов подчерта, че в момента е от изключителна важност приватизационната сделка за ВМЗ-Сопот да бъде завършена успешно. Във предприятието работят 3200 служители.

В петък синдикатите очакват яснота за реално плащане към работниците на ВМЗ – Сопот. Ако това не се случи - напрежението може да ескалира. Това заяви Иванка Иванова от КНСБ на пресконференция след срещата, предаде агенция "Фокус". Тя посочи, че към момента сумата, която трябва да се изплати на персонала на завода, е 1 380 000 милиона лева. Тя включва остатъка от заплатата за август, аванса за септември и октомври

Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” в дружеството не отменят протестното шествие на оръжейниците утре. С  двамата министри и мениджърския екип на дружеството е било договорено на протеста в петък, 26 октомври 2012 г., изпълнителният директор на „ВМЗ” ЕАД – Сопот инж. Иван Стоенчев да предложи график, по който да се изплатят дължимите работни заплати.  Това става ясно от информацията на КНСБ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...