Успешно рекламираме българските сирене и кашкавал в чужбина

20.08.2012 | 16:12
по статията работи: Теодора Пенева
Приключи програмата "Европейско сирене, моля"
Успешно рекламираме българските сирене и кашкавал в чужбина

Програмата за рекламирането на родните сирене и кашкавал „Европейско сирене, моля“ е приключила успешно, информираха от Държавен фонд „Земеделие“.

Проектът беше първата програма за промоция на български земеделски продукти в чужбина, одобрена от Европейската комисия (ЕК). За тригодишното ѝ изпълнение от ДФЗ са изплатили общо 3 079 449 лв. европейско и национално финансиране. Изпълнението на дейностите по договора също отчита висока успеваемост.

"Европейско сирене, моля“ дава възможност на българските производители и преработватели на сирене и кашкавал да рекламират продукцията си на международните пазари, като участват в различни международни изложения за храни в млечния сектор, бизнес семинари, посещения в производствени бази, тематични вечери, дегустации в европейски супермаркети и др. Посредством мащабна рекламна кампания продуктите ни стигнаха до потребителите на Русия и на Украйна.

В момента ДФЗ има сключени шест договора за финансово подпомагане на промоционални програми с общ бюджет от над 25 млн. лева. Сред рекламираните продукти са бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко, лютеница, печена белена капия, конфитюр от рози, мармалад от шипки, компот от праскови и качествени вина. Те са насочени към пазарите на Испания, Германия, Полша, Румъния, Великобритания, Бразилия, Китай, ОАЕ, Русия, Украйна, Австралия и САЩ.

Основната цел на схемата „Промоционални програми“ е популяризирането на земеделските продукти, произведени у нас, което да доведе до увеличаване на износа. Те могат да се разработват от сдружения на производители или от производители и търговци. Кандидатите подават документи в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в срок до 15 април (за първо представяне) и до 30 септември (за второ представяне) всяка година. Органът, който определя кои програми да се предложат на министъра на земеделието и храните за утвърждаване, е Постоянната консултативна комисия към МЗХ. След това проектите се изпращат за одобрение от ЕК.

Договорите се сключват с фонд „Земеделие” до 90 дни от датата, на която е обявено решението на Комисията. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата. Европейският съюз (ЕС) предоставя половината от бюджета на програмата, 30% представляват съфинансиране от ДФ „Земеделие”, а бенефициентът осигурява останалите 20% от средствата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 13.04   1059 г. – Римският папа Николай II издава декрет, според който занапред само кардинали ще имат право да участват в избора на папи. 1204 г. – Кръстоносците от...