ЧЕЗ: Борисов нарушава правилата в ЕС

19.02.2013 | 16:12
по статията работи: Петя Бързилска
Дружеството заяви, че не е съгласно с политизирането на въпроса за лиценза му
ЧЕЗ: Борисов нарушава правилата в ЕС

Чешкото енергоразпределителното дружество ЧЕЗ, което оперира в България, протестира срещу изказването на министър-председателя Бойко Борисов, който съобщи, че до края на днешния ден лицензът на компанията ще бъде отнет.

"Изявленията на премиера Бойко Борисов за отнемането на лиценза на ЧЕЗ са в грубо противоречие с европейското законодателство". Това се казва в изявление на говорителя на чешката компания Барбора Пулпанова, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от iNews.bg.

"Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата в средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в Европейския съюз. Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е единствено енергийният регулатор", се казва в съобщението на компанията.

"Категорично отричаме каквито и да е обвинения, които теоретично могат да доведат до стартиране на процедура за отнемане на лиценза“, заяви говорителят на ЧЕЗ в Прага Барбора Пулпанова, цитирана от „Ройтерс“.

От компанията съобщиха също, че "не са съгласни с политизирането на въпроса“ на фона на предстоящите парламентарни избори.

По-рано днес прокуратурата обяви, че ще поиска отнемане на лиценза на ЧЕЗ, като изтъкна нарушения на Закона за обществените поръчки. Същевременно от ЧЕЗ-България заявиха, че не са извършвали подобни нарушения.

Търговията с книжата на "ЧЕЗ Разпределение" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД на Българска фондова борса беше спряна до края на днешната търговската сесия, информираха от борсовият ни оператор.

Пред Econ.bg евродепутатът Владимир Уручев, член на Комисията по промишленост изследвания и енергетика в Европейския парламент, заяви, че отнемането на лиценз на енергоразпределително дружество е процедура, която не е толкова проста. Повече за мнението на експерта може да прочетете тук.

Същевременно външният министър на Чехия Карел Шварценберг съобщи, че е готов да подкрепи ЧЕЗ с дипломатически средства на европейско равнище, но допълни, че проблемът е преди всичко на компанията, предаде БГНЕС.

ЧЕЗ печели близо 10% от приходите си в България. Компанията вдигна цените в страната през миналата година.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...