Черноморските капанчета - заплашени от изчезване

26.04.2012 | 10:11
по статията работи: Теодора Пенева
Пет пъти се увеличава таванът на глобата за незаконно строителство по плажовете у нас
Черноморските капанчета - заплашени от изчезване

По-сурови санкции за незаконните строежи по родните плажове предвиждат планираните изменения в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това информират от в. "Монитор".

Измененията, които Кабинетът е внесъл в парламента, включват глоба между 10 хил. и 50 хил. лева за строежи по пясъчните суми. Такива са санкциите и за незаконното изграждане на преместваеми обекти – барове, заведения за хранене и др., както и за нарушаване на строителното ембарго, важащо през активния летен сезон (15 май – 1 октомври).

Ще се глобява още за изхвърлянето на мръсни води в морето, за сметища и за използването на торове в радиус до 2,1 км от плажната ивица. За същите нарушения физическите лица ще плащат между хиляда и 10 хил. лева.

С настоящите постановления на Закона фирмите се санкционират с 10 хил. лева за изброените нарушения. Ако измененията бъдат приети, максималната глоба ще бъде пет пъти повече.

Нововъведена санкция е тази за добив на морски пясък. За практикуването му гражданите ще трябва да плащат от 500 до 5 хил. лева, а фирмите – до 10 хил. Съответно, наказанието се увеличава, ако нарушението се санкционира и по друг закон.

От 3 хил. до 6 хил. лева ще трябва да платят фирмите, ако ограничат пешеходния достъп до плажа посредством строежите си. За второ нарушение глобата става до 12 хил. лева.

Преди време министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се закани, че ще спре безразборното строителство по плажовете у нас. Това стана по време на общественото обсъждане на измененията в ЗУЧК.

От друга страна, в края на март тази година правителството отдаде на търг нови дванадесет плажни ивици на изключително ниски цени на концесионери. Изглежда, законопроектът ще ограничи влиянието им над отпуснатите им плажни площи.

Новият ЗУЧК поставя под въпрос съдбата на така разпространените капанчета. За срок от една година след влизането му в сила, собствениците на тези от тях, които са извън одобрената от регионалния министър схема, ще трябва да ги затворят. Ако не го направят, ще последва принудителното събаряне на имотите.

В момента Законът ограничава площта, върху която кафенетата по плажа могат да разположат масите и столовете си, до 2% от общата плажна площ. С други думи, ако ивицата е с размер хиляда кв. М, барчетата ще могат да разполагат с едва 20 кв. М от нея.

Заведенията за хранене и атракционите като виенски колела и блъскащи колички пък могат да разполагат с 10% от територията на плажа и да са не по-високи от 6 м.

Разрешенията за преместваеми обекти по плажа ще се дават еднократно за срока на концесията. В сила остава решението, че половината от ивицата трябва да се оставя за безплатен плаж, а нововъведението изисква обозначаването й с табела.

Законовите промени съкращават сроковете на конкурсите за отдаване на концесия. Сега процедурите отнемат 10 месеца, а занапред ще текат между 4 и 4,5 месеца.

Конкурс за концесия ще има дори и при един кандидат. В случай, че липсва такъв, срокът за подаване на оферти ще се удължава с 30 дни. Концесионните договори ще са за срок до 15 г., а не както досега – за 10 г.

Половината от приходите от концесиите и 40% от наемите ще се превеждат на бюджета на общината, в която е съответният плаж. 10% от наемите ще отиват при съответната областна администрация.

Приходите от концесионни плащания и наеми на морски плажове, както и от неустойки, гаранции, обезщетения и от продажба на документации за участие, постъпват като приход по бюджета на съответното министерство или ведомство. Оттам сумите ще се разпределят за поддръжка на териториите край плажовете, за осигуряването на транспорт, за пешеходни и велоалеи, както и за поставянето на табели, за почистването на неохраняемите плажове и за премахването на незаконни обекти от пясъка.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.05   254 г. – Папа Стефан I наследява папа Луций I като 23-ти папа. 1364 г. – В Краков, Полша, е основан най-старият полски университет, Ягелонския...