Една опасна професия

29.01.2013 | 16:09
по статията работи: Теодора Пенева
Примамливата днес длъжност дегустатор намира корени още в Древен Рим
Една опасна професия
Снимка: iNews

Със сигурност всеки от нас поне веднъж в живота си е мечтал да бъде професионален дегустатор. „Да ми плащат, за да се храня“, си мислим.

Тази професия обаче има една позабравена тъмна страна, която изисква от занимаващите се с нея да притежават здрав стомах и още по-здрави нерви.

Вероятно сте го гледали на малкия и големия екран – става дума за хора, които опитват храната на популярни личности или такива, които заемат високи постове и биха били потенциални мишени на опити за убийство. Целта е да проверят дали в нея има отрова, разказват колегите от Kulinar.bg.

Историята на тази рискова професия може да бъде проследена много назад във времето. Тя ни връща в изпъстрените с предателства и обрати Древен Египет и Римска империя, където дегустаторството си е било цял занаят.

Чували ли сте например името на Халотус? Той е бил слуга на римския император Клавдий и негов личен дегустатор. Историческите сведения сочат обаче, че Халотус е обвинен в това, че се е възползвал от ключовия си пост и именно той е отровил владетеля. По-късно се разбрало, че зад злото деяние всъщност е стояла съпругата му Агрипина. А самият Халотус е извадил късмет, тъй като следващият император пощадил живота му и го оставил на същата работа дълги години.

Още интересни факти за професията дегустатор през вековете можете да прочетете на страницата на сайта Kulinar.bg.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...