Със сигурност всеки от нас поне веднъж в живота си е мечтал да бъде професионален дегустатор. „Да ми плащат, за да се храня“, си мислим.
Тази професия обаче има една позабравена тъмна страна, която изисква от занимаващите се с нея да притежават здрав стомах и още по-здрави нерви.
Вероятно сте го гледали на малкия и големия екран – става дума за хора, които опитват храната на популярни личности или такива, които заемат високи постове и биха били потенциални мишени на опити за убийство. Целта е да проверят дали в нея има отрова, разказват колегите от Kulinar.bg.
Историята на тази рискова професия може да бъде проследена много назад във времето. Тя ни връща в изпъстрените с предателства и обрати Древен Египет и Римска империя, където дегустаторството си е било цял занаят.
Чували ли сте например името на Халотус? Той е бил слуга на римския император Клавдий и негов личен дегустатор. Историческите сведения сочат обаче, че Халотус е обвинен в това, че се е възползвал от ключовия си пост и именно той е отровил владетеля. По-късно се разбрало, че зад злото деяние всъщност е стояла съпругата му Агрипина. А самият Халотус е извадил късмет, тъй като следващият император пощадил живота му и го оставил на същата работа дълги години.
Още интересни факти за професията дегустатор през вековете можете да прочетете на страницата на сайта Kulinar.bg.