20 неща, които младите не разбират

25.07.2013 | 11:10
по статията работи: Ивайло Шишеджиев
Младостта е колкото преимущество, толкова и спънка
20 неща, които младите не разбират

Хубаво е човек да е млад. Пълен с енергия и амбиции, готов да покори света и повече от убеден, че притежава способностите да го направи. Отминал тинейджърските си години, младият човек постоянно търси начини да докаже уменията си.

И колкото и да е мотивиран и положително настроен, има нещо, което все пак му липсва. Нещо, което е жизненоважно и младежът е убеден, че има, а всъщност не притежава. Опит.

Представяме ви двадесетте неща, които често убягват на младите хора в първата трета (а защо не четвърт или пета) от професионалния им живот. Съветите са предадени от списание „Форбс“ и Джейсън Назар - предприемач и създател на няколко успешни бизнеса.

1. Времето не е безкрайно

Когато сме млади, често мислим, че имаме цялото време на света. Време да открием какво искаме от живота и да го постигнем.

Но това не е така. Времето е най-ценното нещо, което получаваме от живота, най-вече защото никога не можем да си го възстановим. Възползвайте се максимално от възможностите, които имате днес и никога надейте да отлагате!

2. Имате талант? Голяма работа

Поздравления, вие може би сте най-способните, креативни, умни и мултифункционални хора на планетата. Но както бащата на Назар често казва: „Честито, получаваш медал Много-ми-пука!“

Всеки недоработен материал, колкото и да е ценен, не върши нищо сам по себе си. На света няма награди за скрит талант, а само за неговото използване! Дори най-надарените хора на планетата трябва да положат невероятни усилия, за да успеят в живота.

3. По-продуктивни сме сутрин

Доказано е, че хората всъщност са най-продуктивни сутрин. С падането на нощта задачите се струват все по-объркани и в действителност отнемат значително повече време. Има причина изпитите да са обикновено преди обяд. А и, замислете се, колко често сте будували и терзаели по някаква тема, която на сутринта ви се струва незначителна?

4. Социалните мрежи не са кариери

В последно време сме заливани от реклами в социалните мрежи, доста често от страна на нашите познати. И макар Facebook и Twitter да са възможност за добра реклама и печелене на малко допълнителни средства, това не е кариера. Твърде възможно е професиите като „онлайн търговски представител“ да не съществуват в близките пет години, заменени от други средства за рекламиране.

5. Вдигнете телефонна слушалка

Недейте да разчитате единствено на компютъра и да се криете зад екрана. Истинските резултати се постигат, когато общуваме с хората лично или по телефона. Срещите лице в лице трябва да са първата ви алтернатива, а не последната. Къде ще бъдете вие, когато интернет връзката прекъсне?

6. Идвайте първи и си тръгвайте последни

Съветът се отнася за всеки, започваш нова работа или в самото начало на професионалната си кариера. Имате да доказвате повече от всеки останал служител. Единственият сигурен начин да покажете на какво сте способни е да изпъкнете с усърдна работа и никакво скатаване.

7. Не чакайте да ви се каже какво да направите

Няма как да получите отговорна работа, ако никога не поемате отговорност. Никога няма да успеете в живота, ако чакате някой да ви каже какво да правите. Скатаването и обясненията тип „Ама аз не съм длъжен, никой не ми е казал да го направя“ са сигурни начини да загубите уважението на работодателя си.

8. Поемайте отговорност за грешките си

Нормално ли е да правите множество грешки? Разбира се, че да! Та вие сте едва в началото на професионалния си живот. Не бива да бягате от грешките си или да се оправдавате за всяко нещо. Единственият начин да успеете е да приемате несполучливите си опити като ценни уроци.

9. Да изискват много от вас не е нещо лошо

Не се плашете от работодатели, които ви съдират гърбовете от работа. В ранните стадии от живота ви е добре да имате човек, който да изисква най-доброто от вас. Това е единственият начин да го покажете.

10. Честото сменяне на работата не е толкова хубаво

Нужни са около 2-3 години, за да може човек да овладее изцяло уменията, които професията му изисква. Поне толкова време е хубаво и човек да остане на позиция, преди да се впусне в нещо ново и различно. По един месец опит на множество длъжности не е дотолкова впечатляващо постижение пред потенциалния шеф.

11. Хората са по-важни от благините

Привлекателно е да работите от вкъщи, да имате подвижно работно време или дълга обедна почивка. Но най-важното нещо в работата в крайна сметка си остават хората. Опитът, който може да придобиете от общуването с по-успели от вас, контактите, които може да спечелите. Добрите познати ще останат с вас и след напускането ви.

12. Знайте защо работите нещо

Важно е да усещате, че работата, която вършите, ще ви бъде полезна в бъдеще. Може да търсите ценен опит или средства, които да използвате за други цели. Може да търсите добри контакти. Важна е причината!

13. Говорете открито

Ако имате проблеми с колеги или с шефа, говорете открито. Не задържайте коментарите си, за да ги обсъдите с други хора или в социалните мрежи. Ако имате ясна позиция и мнение, не се страхувайте да ги споделите искрено. Ако поспестите псувните и личните критики, ефектът всъщност ще е добър за вас.

14. Използвайте компютърни програми

Добавянето на „Опит с Microsoft Office“ в края на CV-то вече не е достатъчно. С навлизането в новата технологична ера, уменията за работа със софтуер като Photoshop, HTML/CSS, iOS, WordPRess, Adwords, MySQL, Balsamiq, Final Cut Pro са също толкова важни и ви поставят крачка напред пред останалите.

15. И количеството, и качеството имат значение

В случая става дума за мрежата ви от контакти. Разбира се, че е важно кого познавате, малка група приятели или огромна база бегли познати не вършат работа. Запознавайте се и общувайте с множество хора и не забравяйте да поддържате постоянен контакт с тях.

16. Трябват ви поне трима ментори

Най-добрият път към успеха е да познавате работата на онези, на които се възхищавате. Трябва винаги да имате поне трима души, до чието положение се надявате да стигнете. Не забравяйте, че винаги може да опитате да се свържете с тях и да получите отговор на някое от запитванията си.

17. Намерете си модел за подражание

Може да не знаете какво да направите, но все някой ще знае. Поставете се в кожата на своя идол и си помислете „Какво би направил моят модел за подражание?“, „Какви решения би взел/а?“. Звучи като игра, но всъщност е учудващо ефективно.

18. Спестявайте

Ако нуждите ви надвишават сумата, която получавате, то имате проблем. Не харчете пари за глупости. Спестете по 20% от спечеленото/даденото ви от родители всеки месец. Ако не можете, то подгответе се за един труден живот.

19. Четете повече книги и по-малко съобщения

Уникална е възможността да имаме достъп до такова безкрайно количество от информация. Важно е да подбирате какво четете. Един tweet от 140 букви никога не може да ви научи на толкова, колкото една книга. След всеки прочетен текст се запитайте „Какво научих от това?“. Старайте се да намирате по поне една нова книга всеки месец и ще усетите разликата в живота си.

20. Репутацията е най-важното, което имате

С течение на времето репутацията ви става най-ценното ви притежание. Тя е онзи невидим ключ, който отваря или затваря вратите пред вас. Във времената, когато всичко се записва и запаметява, трябва да пазите доброто си име повече от всичко друго на света.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 31.05 1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в района на...