Повечето от основните храни на пазара у нас не са променили съществено цените си на дребно в рамките на петия месец от годината, показва анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за промените през май 2013 г. Месечните изменения при тези продукти са в рамките на 2%. На годишна база обаче са отбелязани някои съществени ценови колебания.
Промени на месечна база
С 5,3% е спаднала стойността на едро на проучвания размер яйца – M – спрямо април 2013 г. Припомняме ви, че към 31 май цената на един брой е 16 стотинки.
Запазва се низходящата тенденция при захарта, но през май спадът е с по-слаби темпове – в рамките на месеца цената на продукта е намаляла с 1%. Стабилизира се цената на брашното тип 500, която също бележи спад от 1%. Успокояват се тенденциите и при рафинираното слънчогледово олио, като през май стойността му по борсите се е увеличила с 0,8%.
Цените на млечните и месните продукти като цяло са запазили нивата си от предходния месец, като най-отчетливите колебания са скокът с 3,6% при свинското месо и спадът с 2,4% при малотрайните колбаси.
И този месец движението при плодовете и зеленчуците следва типичните сезонни тенденции, отчитат от Комисията. В рамките на петия месец от 2013 г. на пазара са се предлагали по-големи количества ранни картофи, което е довело до по-ниската им с 5,2% цена спрямо април. Спад е регистриран още при оранжерийните домати (с 20%), оранжерийните краставици (14%) и зелената салата (19%). Леко се е покачила цената на репичките – с около 2%.
В разгара на сезона на ягодите стойността им по тържищата и борсите е намаляла с 2,3% на месечна база. Ябълките пък са поскъпнали с цели 19%.
Промени на годишна база
По-съществени са колебанията при храните на годишна база. Месните и млечните храни през май 2013 г. са поскъпнали драстично спрямо същия период от 2012 г., като темповете на увеличение са в диапазона 2,6-18%. Най-сериозен е скокът при свинското месо (18%), следван от краве сиренето (12,6%) и пилето (11,2%). Ценови спад в тази категория е отчетен единствено при малотрайните колбаси – в размер на 0,8%.
С 20,1% се е увеличила цената на зрелия фасул за една година. Покачване от 12,6% е отбелязано при брашното, като към края на май 2012 г. Средната му стойност е била 87 ст./кг. Леко е поскъпнало и слънчогледовото олио. Яйцата са поевтинели с 10%, захарта – с 2,5%, а оризът – с 4,6%.
Годишен скок е налице и при повечето проучвани плодове и зеленчуци. Най-голям той е при картофите (с 40,4%), зелената салата (44,4%) и репичките (37,2%). С по 6,3% са се повишили нивата при оранжерийните краставици и ябълките.
За сметка на това към края на май 2013 г. цената на оранжерийните домати е с 24,1% по-ниска спрямо май 2012 г. Леко понижение има и при ягодите.
Индекс на тържищните цени
През втората половина на април 2013 г. се е наблюдавало покачване на стойностите на индекса на тържищните цени (ИТЦ), като този курс се е запазил и през първите две седмици на май. В средата на петия месец от годината е отчетено значително поевтиняване на някои зеленчуци и сезонни плодове (като ягодите и черешите).
Тези фактори, както и понижението, измерено при яйцата, са довели до срив на индекса през третата седмица на май. Тази тенденция се е запазила до края на месеца, когато стойностите са достигнали ниво от 1,456 пункта - с около 2% повече от нивото от същия месец на миналата година. На месечна база е налице понижение от 6,5%.