Сезонните дини са достигнали цена от 32 ст./кг през миналата работна седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В рамките на периода 22-26 юли 2013 г. стойността им на едро е спаднала с 15,8%, което в левово изражение се равнява на 6 стотинки.
Аналогична е тенденцията и при останалите характерни за сезона плодове. Пъпешите са поевтинели с 15,2% (15 ст.) до 84 ст./кг, а прасковите – с 8,1% (10 ст.) до 1,14 лв/кг. След продължителен ценови спад кайсиите поеха обратен курс, като в периода са поскъпнали с 4,2 пункта, достигайки цена от 1,25 лева. Продължава да се покачва стойността на вносните ябълки, като към 26 юли те са се търгували по борсите на 1,80 лева за един килограм (увеличението е с 5,9%). Леко са поскъпнали още лимоните и бананите.
При зеленчуците най-сериозното колебание е понижената стойност на зеления пипер, която е спаднала с цели 19,8% (23 ст.) до ниво от 93 стотинки за килограм. Краставиците и доматите са поевтинели съответно със 7,3 и 9,3 пункта и се търгуват за около 80 стотинки за килограм. Отчетлив спад е регистриран още при картофите, зрелия чесън и зелето. Леко поскъпва зрелият лук кромид, а тиквичките все още струват средно 54 ст./кг по пазарите и тържищата.
Отново са се вдигнали цените на почти всички месни продукти, макар и несъществено. С 0,2-0,7% са поскъпнали замразеното пиле, пилешките гърди, кренвиршите, трайният варено-пушен салам и каймата. Леко е намаляла тръжната стойност на целия замразен пилешки бут.
Индексите при млечните храни сочат различни посоки. С по 0,9% са се понижили цените на едро на кашкавала тип „Витоша“ (до 10,54 лева) и краве сиренето (до 5,36 лева). Стойността на краве маслото (пакет 125 г) се е покачила с 4,2%, а тази на сиренето с растителни добавки – с 0,7%.
Отбелязан е лек спад в цената на маргарина, като за сметка на това се е увеличила тази на слънчогледовото олио. Незначително поскъпват още брашното тип 500, зрелият фасул, оризът и лещата, а стойността на захарта леко се понижава.