Ако по някаква причина ви се отвори път до едно от най-екзотичните кътчета в Южна Америка – Еквадор, и същият този път случайно минава през природно съхранената, но бедна провинция Есмералдас, има много голяма вероятност да чуете как местните фермери ентусиазирано обсъждат "черното злато", което са открили.
Действително, в последните няколко години природните дадености на областта са разкрили икономическа находка – не без помощта на чуждестранни изследователи, разбира се. Само че не става дума за петрол, а за... шоколад. По-конкретно – за уникални сортове какаови зърна, виреещи само на тези географски ширини и характерни с много специфичен вкус и високо качество. Историята ни разказва "Би Би Си".
Историята
Като земеделска култура какаото далеч не е непознато за фермерите в Еквадор, където селското стопанство е основен изхранващ отрасъл. Всъщност, до началото на XX век страната е основен износител на любимия на Европа продукт.
Нещо повече – неотдавна учени проследиха началото на историята на шоколада именно в южноамериканската държава, позовавайки се на артефакти отпреди пет хилядолетия. Археологът Франциско Валдес е открил керамични съдове в района на тропическата провинция Самора Чинчипе, датиращи от 3 300 година преди Хирста. Колкото и невероятно да звучи, те съдържали микроскопични остатъци от какао.
Всичко това е доказало, че древните еквадорски земеделци са познавали тайните на какаото далеч преди манията за шоколад да обхване Стария континент през XVI век след Христа. Което пък е станало, след като ацтекският вожд Монтезума е представил опияняващата напитка "xocolatl" на испанския конкистадор Ернан Кортес.
След като към божествената консистенция била добавена и захарта, европейците просто полудели по нея. А Еквадор играел ключова роля в този процес, снабдявайки Запада с колкото поиска шоколад.
Търговската ниша била уникална и за самия континент, тъй като повечето испански колонии в Южна Америка добивали основно злато и сребро.
Историята продължила приблизително в този ѝ вид, докато в ранните години на XX век Еквадор не била изместена от глобалния пазар на какао. Основен фактор се оказала експанзивната колонизация на Великобритания и Франция на териториите на Азия и Африка.
Постепенно Западна Африка станала основен снабдител на европейците, залагайки на по-обикновена, съответно – по-евтина масова продукция, използвана предимно за направата на сладкиши и бонбони.
Отново в играта
След като африканските производители изместили еквадорските земеделци от глобалния какаов трон, свободната ниша била запълнена от универсални култури като кафе и банани. Те се оказали много по-доходни, но за сметка на това, и тогава и сега, производството им ангажира по-евтина работна ръка.