Шоколадът - "черното злато" на Еквадор

08.06.2013 | 12:00
по статията работи: Теодора Пенева
Бившият топ износител на какао отново се завръща на глобалния пазар
Шоколадът - "черното злато" на Еквадор

Ако по някаква причина ви се отвори път до едно от най-екзотичните кътчета в Южна Америка – Еквадор, и същият този път случайно минава през природно съхранената, но бедна провинция Есмералдас, има много голяма вероятност да чуете как местните фермери ентусиазирано обсъждат "черното злато", което са открили.

Действително, в последните няколко години природните дадености на областта са разкрили икономическа находка – не без помощта на чуждестранни изследователи, разбира се. Само че не става дума за петрол, а за... шоколад. По-конкретно – за уникални сортове какаови зърна, виреещи само на тези географски ширини и характерни с много специфичен вкус и високо качество. Историята ни разказва "Би Би Си".

Историята

Като земеделска култура какаото далеч не е непознато за фермерите в Еквадор, където селското стопанство е основен изхранващ отрасъл. Всъщност, до началото на XX век страната е основен износител на любимия на Европа продукт.

Нещо повече – неотдавна учени проследиха началото на историята на шоколада именно в южноамериканската държава, позовавайки се на артефакти отпреди пет хилядолетия. Археологът Франциско Валдес е открил керамични съдове в района на тропическата провинция Самора Чинчипе, датиращи от 3 300 година преди Хирста. Колкото и невероятно да звучи, те съдържали микроскопични остатъци от какао.

Всичко това е доказало, че древните еквадорски земеделци са познавали тайните на какаото далеч преди манията за шоколад да обхване Стария континент през XVI век след Христа. Което пък е станало, след като ацтекският вожд Монтезума е представил опияняващата напитка "xocolatl" на испанския конкистадор Ернан Кортес.

След като към божествената консистенция била добавена и захарта, европейците просто полудели по нея. А Еквадор играел ключова роля в този процес, снабдявайки Запада с колкото поиска шоколад.

Търговската ниша била уникална и за самия континент, тъй като повечето испански колонии в Южна Америка добивали основно злато и сребро.

Историята продължила приблизително в този ѝ вид, докато в ранните години на XX век Еквадор не била изместена от глобалния пазар на какао. Основен фактор се оказала експанзивната колонизация на Великобритания и Франция на териториите на Азия и Африка.

Постепенно Западна Африка станала основен снабдител на европейците, залагайки на по-обикновена, съответно – по-евтина масова продукция, използвана предимно за направата на сладкиши и бонбони.

Отново в играта

След като африканските производители изместили еквадорските земеделци от глобалния какаов трон, свободната ниша била запълнена от универсални култури като кафе и банани. Те се оказали много по-доходни, но за сметка на това, и тогава и сега, производството им ангажира по-евтина работна ръка.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.12   1732 г. – Бенджамин Франклин публикува Алманах на бедния Ричард 1783 г. – Уилям Пит-младши става най-младият министър-председател в историята на Великобритания...