Около 30% от фъстъците у нас са родно производство

23.11.2010 | 13:52
по статията работи:
Деян Попов, земеделец от Садово
Около 30% от фъстъците у нас са родно производство

Специално за Econ.bg

Интервю на Петър Чернев

Деян Попов е роден в Пловдив и е на 32 г. Завършил е селскостопанската гимназия в гр. Садово. Това е първото в страната земеделско училище. Образованието му е средно специално. Специалността му е "земеделски техник". Отглежда фъстъци от 12 г. Работи и живее в Садово. През 2010 г. е избран за най-добър производител от Института по растителни генетични ресурси в Садово, Поземлената комисия и Сдружението на фъстъкопроизводителите. От "Чипи ядки" го наградиха с посещение на най-голямото европейско агро изложение, което се проведе в гр. Познан, Полша.

 

Г-н Попов, колко струва да отглеждаш фъстъци в България?

Деян Попов:

Отглеждането на фъстъци в България се превръща в екзотичен бизнес. Все по-малко хора вече се занимават с това. Работата е много и е специфична. А печалбата от декар е около 200 лв. Аз например в момента гледам 10 дка, а преди няколко години започнах с 20-25 дка. Освен това, семената са скъпи, машините, които използваме - също. 

На мен фъстъкопроизводството ми е по-скоро хоби, отколкото основна професия.

Колко е голям българският пазар на фъстъци?

Деян Попов:

Около 20-30% от фъстъците у нас са на български производители. Останалите са вносни, най-вече китайски.

Какви са цените на ядките, които се продават - ниски, нормални, високи?

Деян Попов:

В момента изкупната цена на ядките е между 3 и 3,20 лв. на килограм.

Очаквате ли скоро те да се променят?

Деян Попов:

Всяка година изкупните цени падат още повече през април и май месец. Очаквам да достигнат 2,60 - 2,80 лв.

Кои са любимите ядки на българина?

Деян Попов:

Доколкото съм запознат, българите най-много обичат фъстъци и слънчогледови семки. А фъстъците от района на Садово са най-вкусни и ароматни в цяла Европа.

Какви са основните проблеми на бранша?

Деян Попов:

Българските фъстъкопроизводители нямат пари, за да изнасят количества за чужбина. Хората произвеждат нещо и отиват да го продават на борсата, а там им плащат много малко. Само най-големите производители идват при нас директно да се договорят, а те за съжаление не са много. Като цяло липсва държавна политика, която да подпомага и стимулира земеделеца, липсва и контрол на качеството.

Лесно ли могат да бъдат спечелени европейски субсидии?

Деян Попов:

Производителите от района на Садово са скептично настроени за кандидатстване по европейски програми. Те смятат, че трябва да имат повече собствени средства и по-големи обработваеми площи, за да имат шанс да получат европейски субсидии. Мислят, че само ще си дадат парите на вятъра и ще се объркат с документацията. Според мен хората не са достатъчно запознати с източниците на информация за кандидатстване по европрограми, условията и реда, по който става това и т.н.

Доколко субсидиите за България са равнозначни за тези от останалите страни от ЕК?

Деян Попов:

Субсидиите в България са много по-ниски от тези на повечето страни-членки. Наскоро посетих най-голямото агроизложение в Полша. Там фермерите получават за 200 дка земя около 5500 евро, а българските едва около 2250 евро. На това агрошоу отидох благодарение на "Чипи ядки", които ме наградиха за това, че станах най-добър производител за 2009 г. Тогава те изкупиха реколтата ми заради високото качество на фъстъка.

В крак ли е българският земеделец със модерните технологии?

Пак от изложението в Полша мога да кажа, че българите сме в крак с новите земеделски технологии. Повечето неща, които видях, ги има и на панаира в Пловдив. Друг е въпросът, че не можем да си ги позволим. Повечето нашенци, както и аз, работим с машини под наем или с такива, които са на по 20-30 години. Докато поляците работят с чисто нови немски и японски машини. Старата техника у нас се отразява на обема на производството.

Какво липсва на българския земеделец и защо?

Деян Попов:

Вече оттоворих на този въпрос по-горе. Главно на българските земеделци им липсват достатъчно средства, за да са по-конкурентноспособни на европейския пазар. Иначе като качество на продукцията не отстъпваме по нищо и даже превъзхождаме останалите държави.

Има ли разлика в качеството? Подбиват ли родния пазар китайските продукти?

Родните селскостопански продукти се изкупуват на много ниски цени. И това не се отнася само за фъстъците, но и за зеленчуците например. Да, китайските продукти подбиват родния пазар, а са със съмнителен произход и качество. А в условията на криза хората предпочитат да си купят по-евтината стока.

 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 21.11   695 г. – Свети Вилиброрд е ръкоположен за пръв епископ на фризийците. 1344 г. – Започва строежът на сегашната катедрала "Свети Вит", когато епископът...