Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG
Господин Статев, Вие сте един от хората с най-голям стаж в този сектор. Обяснете същината на проблема, който предизвика тези скандали около захарните заводи.
Симеон Статев:
Причината за ситуацията е, че миналата година захарният завод в Горна Оряховица усвои значителна част от квотата - около 80-90 хил. т, поради простия факт, че тогава работеха само три от захарните заводи в страната - тези в Горна Оряховица, Русе и Пловдив. Сега за първи път от пет години насам едновременно ще заработят шест завода и така намаляват дяловете на всеки един от тях от общата квота. В същото време всеки един завод има капацитета да преработва цялото количество от 250 хил. т, докато консумацията в страната е около 200 хил. т. годишно.
Значи основният проблем е, че в страната има шест завода, а потреблението е много по-ниско, отколкото са мощностите на тези заводи?
Симеон Статев:
Тези големи мощности са построени поради факта, че до 60-те години в страната не се внасяше сурова захар. Разчиташе се потреблението да бъде задоволявано изцяло със собствена суровина - захарно
цвекло. Но тъй като рандеманът на бялата захар от цвекло е малък, беше необходимо да се преработват огромни количества цвекло - 150 до 200 хил. т. След 60-те години потреблението на захар много
нарасна и се наложи да внасяме сурова тръстикова захар от Куба в рамките на СИВ. Заводите допълнително освен преработката на цвекло рафинираха и сурова захар за вътрешните нужди.
През последните 13-14 години и особено последните 5-6 години консумацията на захар у нас рязко спадна. Основната причина е, че отпаднаха големи консуматори, каквито бяха винзаводите и консервните
предприятия. Те изнасяха огромни количества продукция за бившия Съветски съюз. Така консумацията слезе от 300 хил. т. годишно през най-силните години - 80-те, на 200 хил. т. Разликата от 100 хил.
т. изцяло се дължи на промишлената консумация на захар, каквато сега почти няма.
Догодина отново ще се появи същият проблем с разпределянето на квотата. Как виждате бъдещето на захарните заводи?
Симеон Статев:
Наскоро излязоха промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които касаят точно този въпрос. Там се слага някакъв ред. Въвежда се лицензиране при вноса на захар, като вносител
може да бъде само преработвател или производител. Чакаме да излезе наредбата, която ще определи реда за лицензиране. Искаме да видим дали правителството ще предприеме мерки за справедливо
разпределяне на квотата. По мое мнение разпределянето трябва да е според капацитета, за да не се налага заводите да съкращават работници.