Интервюто е дадено специално за Econ.bg.
Колко трябва да се увеличи цената на хляба, за да излязат производителите на печалба?
Лило Джамбазов:
За да излязат на печалба, той трябва да поскъпне поне с 25%. Производителите ни ще са доволни и на едно 10-15% увеличение. С това ще могат да покриват разходите си, да се обновяват технологично, да си осигурят издръжката и нормални заплати за работниците си.
Какви са проблемите пред родните хлебопроизводители?
Лило Джамбазов:
Проблем на хлебопроизводителите в момента не е толкова цената, колкото документалното уреждане на производството. Първият и основен проблем е, че на 15 октомври изтича последният срок за регистрацията в Министерството на икономиката, каквито са изискванията на Закона за храните. Много от нашите производители, не само на хляб, може да изпуснат този срок по много причини.
Това означава ли, че ако не се регистрират, може да останат градове без хлебопекарни?
Лило Джамбазов:
Ако се не прилагат точките на закона и изискванията, които се налагат, би могло да стане. Нашите производители трябва да разберат, че със закона шега не бива. Той може да е лош, но трябва да се прилага. По това, което виждаме в сайта на Министерството на икономиката, от 10 000 предприятия от ХВП към момента регистрация са получили 265, от които 70% са от хлебопроизводството и сладкарството.
Смятате ли, че с регистрацията ще се премахне сивата икономика в бранша?
Лило Джамбазов:
Не, регистрацията няма да премахне сивата икономика, това може да стане по други начини. Например да падне прагът за регистрация по ДДС и тя да стане задължителна. По този начин всеки ще бъде на пазара с производството си и с почти единна цена. В момента различието на цените и нелоялната конкуренция се поражда от фирмите, нерегистрирани по ДДС, които имат възможност да продават хляба на цена от 15% до 20% по-ниска.
Какви мерки трябва да вземе държавата относно санитарните изисквания?
Лило Джамбазов:
Държавата следи, но само тези, които произвеждат на светло. Тези, които произвеждат в гаражи и мазета не ги проверяват, защото например те работят нощно време. Ако всички за регистрирани съгласно Закона за храните и държавата промени Закона за ДДС, като премахне прага за регистрация, сивият сектор ще излезе на светло.