Как да бъдем професионалисти в социалните мрежи

18.01.2012
по статията работи: Александър Димитров
За да предпазим имиджа си, е необходимо внимателно да подбираме това, което споделяме, и хората, които са наша аудитория във виртуалното пространство
Как да бъдем професионалисти в социалните мрежи
Снимка: PhotoExpress

Социалните мрежи играят все по-голяма роля в ежедневието на хората. С разширяващата се онлайн популация на водещи сайтове като Facebook, Twitter, Google+, намирането на стари познайници и приятели е учудващо лесно. Същото важи и за настоящите ви професионални отношения. Виртуалността навлиза в реалния бит с бързи темпове. Именно тези процеси обуславят една често забравяна необходимост - тази за професионално и етично поведение в рамките на социалните мрежи.

В този ред на мисли има няколко насоки, които лесно могат да ви помогнат да запазите нужния професионализъм във виртуалното пространство.

Осъществявайте внимателен подбор на снимките - профилни или албумни, преди да ги качите в профила си. Докато снимки, които изразяват вашата спортна активност или идилични семейни отношения са подходящи за примерен профил, то такива, които съдържат прекалена сексуална показност или алкохолни преживявания правят лошо впечатление. Потенциалните работодатели може да прегледат профила на даден кандидат за работа във Facebook и снимки от втория тип могат да бъдат определящи за избора. Не се съмнявайте в това, че търсачките могат да покажат достатъчно информация за вас, част от която може да е компрометираща при невнимание.

Статусовите обновления също са важна точка от професионалното поведение в социалните мрежи. Странете от съобщения, които не са подходящи за широка публичност. Понякога е полезно и интересно да се заформи групова дискусия, но е нужно да внимавате за протичането ѝ в приемливи и културни рамки, които да не накърнят някого.

Съвсем естествено е да искате да комуникирате с приятели или семейни членове, но внимавайте изключително много със споделянето на лична информация в социалните мрежи. Ако имате нужда от по-интимни и конфиденциални разговори, използвайте системата за лични съобщения, а не публичния интерфейс на сайта. Така вашата дискусия ще протече очи в очи, без нежелани странични наблюдатели.

Важно е и добавянето на приятели в социалните мрежи, както и настройките за изгледа на вашия профил спрямо външни хора. Винаги добавяйте потребители, които са ви познати, вместо да се свързвате с непознати. По такъв начин ще избегнете евентуално нарушение на личното ви пространство, както и възможни злословия.

Не забравяйте все пак и комуникацията с вашите колеги и мениджъри. Социалните мрежи може да се окажат надграждащо ниво в отношенията ви, което да обогати личните ви контакти в реалното ежедневие. Естествено и тук важи изискването за подходящ тон и професионално поведение.

В крайна сметка виртуалността е крайно актуално явление за всички нас и предлага разнообразие от възможни действия в нейните рамки. За да бъде успешен престоят ви в алтернативната реалност обаче, е нужно внимателно да подберете това, което споделяте, и хората, които са ваша аудитория.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 07.11   1659 г. – Сключен е Пиренейският договор, който слага край на Френско-испанската война. 1816 г. – Александър I Павлович – цар на Русия и крал на Полша...