На българския хранителен пазар вече може да се намери почти всичко.
Екзотичните храни дотолкова са навлезли у нас, че отдавна сме спрели да наричаме "екзотични" някои от тях.
Разбира се, любопитството ни привличат най-много тези с най-атрактивен външен вид. Особено ако той е, така да се каже, естествено придобит.
В този смисъл най-големият континент Азия, чиято територия обхваща всички климатични пояси, е меката на екзотичните плодове.
Сайтът Kulinar.bg е намерил люпопитна информация за пет от тях. За някои просто няма да повярвате, че са истински.
Дуриан
Снимка: Getty Images
Дуриан са род тропически плодове, разпространени основно в Югоизточна Азия. Плодовете на дървото могат да достигнат до впечатляващите 4 кг. Характеризират се с високо съдържание на минерали и
хранителни вещества, но имат един особен недостатък - остра миризма. Именно той е причина в някои страни на континента да е забранено пренасянето на плодовете дуриан в самолет, автобус и дори
градски транспорт.
Рамбутан
Снимка: Sxc.hu
Родът рамбутан също е расте в Югоизточна Азия - основно в Тайланд, Виетнам, Малайзия и др. Името на растението говори само за него - индонезийската дума "рамбутан" означава "космат". Точно такива са плодовете рамбутан отвън - космати и червени, с малки зеленикави ресни.
Растението се отглежда в градини с търговска цел. Най-големият производител на рамбутан е Тайланд.
Джакфрут
Снимка: Sxc.hu
Смята се, че джакфрутът е изиграл важна роля в агрокултурата на индианците. Родината му е Югоизточна Азия.
Подобно на дуриана, растението е известно със специфичния аромат на плодовете си. На вкус пък те се доближават до тези на банана. Въпреки това има различни видове джакфрут - на остров Шри Ланка дори използват един от тях като заместител на месо.
Още любопитни факти за дуриана, рамбутана и джакфрута прочетете на сайта Kulinar.bg. Там ще откриете интересна информация и за още два рода екзотични азиатски плодове.