Турското правителство въвежда нови правила за работата на заведенията за обществено хранене. Решението е взето по време на среща на представители на правителството и Министерството на здравеопазването, съобщава в. „Хюрриет“.
Турското правителство реши да разреши работа на собствениците на кафенета и ресторанти, които сега претърпяват милионни загуби заради пълвата блокада в цялата страна. В същото време все още е невъзможно напълно да се премахнат ограниченията, обясняват властите.
На фона на увеличаване на откритите случаи на мутации на коронавирус в Турция, както и ежедневното нарастване на новите инфекции, карантинните мерки ще продължат.
Откриването на заведения за обществено хранене, планирано по-рано от 1 март, все пак ще се състои. За борба с коронавируса обаче ще бъдат въведени допълнителни мерки.
По-специално, в затворени помещения броят на посетителите не може да бъде повече от 30% от максималното натоварване. На всеки гост се дава не повече от 45 минути, за обслужване и престой в ресторанта.
Откритите площи на кафенета и ресторанти могат едновременно да приемат не повече от 50% от посетителите от максималното натоварване. Тук времето за посещение също е ограничено до 45 минути.
Очевидно подобни ограничения няма да донесат желаното облекчение на собствениците на заведения.
След туристическата индустрия, която беше най-силно засегната от пандемията от коронавируса, кетърингът отчита втората по големина загуба. Задачата на правителството е да помогне на собствениците на кафенета и ресторанти да останат на повърхността, без да рискуват здравето на турските граждани и чуждите туристи.