Наредба № 16-437 от 04.05.2007 г. за условията и реда за извършване на дейности с токсичните химически вещества и техните прекурсори

Министерството на икономиката и енергетиката

Държавен вестник брой: 40

Година: 2007

Орган на издаване: Министерството на икономиката и енергетиката

Дата на обнародване: 22.05.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за извършване на дейности с токсичните химически вещества и техните прекурсори съгласно Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори (ЗЗХОКТХВТП).

Раздел II
Регистрация за производство, преработване или употреба на химически вещества

Чл. 2.
(1) Производство, преработване или употреба на химически вещества, посочени в приложенията на ЗЗХОКТХВТП, могат да извършват само физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон въз основа на регистрация за производство в Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и енергетиката, наричана по-нататък Междуведомствената комисия.
(2) В Междуведомствената комисия се извършват следните регистрации:
1. за производство на химически вещества от приложение № 1 на ЗЗХОКТХВТП;
2. за производство, преработване или употреба на химически вещества, посочени в приложение № 2, в количества, които са по-големи от посочените в чл. 7, ал. 1 ЗЗХОКТХВТП;
3. за производство на химическо вещество, посочено в приложение № 3 на ЗЗХОКТХВТП, в количество, по-голямо от 30 t;
4. за производство чрез синтез на органични химически вещества, непосочени в приложенията на ЗЗХОКТХВТП, в общо количество на произведените вещества, по-голямо от 200 t, за една календарна година;
5. за производство чрез синтез на органично химическо вещество, съдържащо сяра, фосфор или флуор, в количество на произведеното вещество, по-голямо от 30 t, за една календарна година.
(3) Лицата, кандидатстващи за регистрация по ал. 2, представят в Междуведомствената комисия следните документи:
1. заявление за регистрация по образец - приложение № 1;
2. описание на извършваната дейност, производствена схема, химична реакция;
3. сертификати на изходните вещества и крайните продукти, удостоверяващи техния количествен и качествен състав;
4. кратко описание на извършвани дейности на обекта извън обхвата на ЗЗХОКТХВТП;
5. списък на физическите лица, които пряко участват в тази дейност;
6. ЕИК/БУЛСТАТ;
7. писмена декларация за изискванията по чл. 6, ал. 1 - 5 ЗЗХОКТХВТП, ако заявлението е за регистрация за производство на химически вещества от приложение № 1;
8. документ за платена държавна такса.
(4) Междуведомствената комисия в 30-дневен срок от получаване на заявлението с приложените документи регистрира лицето и издава удостоверение за регистрация.

Чл. 3.
(1) Удостоверенията за регистрация за производство, преработване или употреба се издават по образец - приложение № 2, за срок три години, след изтичането на който всяка следваща регистрация се извършва за същия срок.
(2) Удостоверенията по ал. 1 се издават в два екземпляра. Първият екземпляр се предоставя на заявителя, а вторият остава в Междуведомствената комисия.
(3) Издаването на удостоверение за регистрация за производство, преработване или употреба се отказва, а издаденото удостоверение се прекратява в случаите по чл. 9, ал. 3 ЗЗХОКТХВТП.
(4) При промяна в обстоятелствата, вписани в удостоверението за регистрация, регистрираното лице е длъжно за подаде заявление в Междуведомствената комисия в 14-дневен срок от настъпване на промяната. Към заявлението се прилагат документите, удостоверяващи промяната, и документ за платена държавна такса за вписването й. Междуведомствената комисия в 30-дневен срок от получаване на заявлението с приложените документи вписва изменението в регистъра и издава актуално удостоверение.

Раздел III
Износ, внос, трансфер на химически вещества

Чл. 4.
(1) Износ, внос и транфсер от и за територията на Република България на химически вещества от приложение № 1 към ЗЗХОКТХВТП се извършва при спазване на изискванията по чл. 10, ал. 2 ЗЗХОКТХВТП и по реда на глава втора от Закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба (ЗЕКОИТДУ) въз основа на лиценз от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерския съвет и разрешение за всяка сделка, издадено от Междуведомствената комисия.
(2) Износ и транфсер от територията на Република България за държави на Общността на химически вещества от приложение № 2 и приложение № 3 към ЗЗХОКТХВТП се извършва по реда на глава трета, съответно раздел II и раздел IV на ЗЕКОИТДУ, въз основа на регистрация в Междуведомствената комисия и разрешение за износ или разрешение за трансфер, издадено от Междуведомствената комисия.
(3) Внос на химически вещества от приложение № 2 и приложение № 3 към ЗЗХОКТХВТП се извършва по реда на глава трета, раздел V на ЗЕКОИТДУ след регистриране на вноса от министъра на икономиката и енергетиката или от упълномощени от него длъжностни лица.
(4) При трансфер на химически вещества от приложение № 2 и приложение № 3 към ЗЗХОКТХВТП от държава от Общността за територията на Република България българското физическо или юридическо лице е длъжно в 7-дневен срок преди извършването на трансфера да представи в Междуведомствената комисия следните документи:
1. декларация по образец - приложение № 3;
2. копие на сертификат на химическите вещества, удостоверяващ техния количествен и качествен състав;
3. копие на документ, потвърждаващ търговските отношения (фактура, проформа-фактура, договор);
4. ЕИК/БУЛСТАТ;
5. декларация от посочения краен потребител на химическите вещества, с която се задължава писмено да информира Междуведомствената комисия в срок 5 дни преди всяка следваща промяна на крайния потребител на територията на Република
България.
(5) Междуведомствената комисия може да изисква допълнителна информация по този член.

Раздел IV
Предоставяне на данни в Междуведомствената комисия

Чл. 5.
(1) Лицата, извършващи дейности съгласно чл. 13 ЗЗХОКТХВТП, представят в Междуведомствената комисия два пъти годишно - не по-късно от 1 март и от 1 октомври - декларация по образец - приложение № 4.
(2) Лицата, извършващи дейности съгласно чл. 14 ЗЗХОКТХВТП, представят в Междуведомствената комисия два пъти годишно - не по-късно от 1 март и от 1 октомври - декларация по образец - приложение № 5.
(3) Лицата, извършващи дейности съгласно чл. 15 ЗЗХОКТХВТП, представят в Междуведомствената комисия два пъти годишно - не по-късно от 1 март и от 1 октомври - декларация по образец - приложение № 6.
(4) Лицата, извършващи дейности съгласно чл. 16, ал. 1 и 2 ЗЗХОКТХВТП, представят в Междуведомствената комисия веднъж годишно - не по-късно от 1 март - декларация по образец - приложение № 7.

Чл. 6. Въз основа на предоставените данни по чл. 5 Междуведомствената комисия извършва проверки на предоставената информация и писмено уведомява подлежащите на инспекция лица, регистрирани по реда на чл. 2.

Раздел V
Общи правила за провеждане на инспекции

Чл. 7.
(1) Уведомлението за инспекция се получава от техническия секретариат на Организацията за забрана на химическото оръжие в Междуведомствената комисия и включва следната информация:
1. вида на инспекцията;
2. точката на влизане;
3. датата и очакваното време на пристигане в точката на влизане;
4. начина за пристигане в точката на влизане;
5. мястото, което ще бъде инспектирано;
6. имената на инспекторите и на помощник-инспекторите.
(2) Междуведомствената комисия потвърждава получаването на уведомлението на техническия секретариат не по-късно от един час след получаването му.

Чл. 8.
(1) Междуведомствената комисия определя придружаваща група, която осигурява влизането на инспектиращата група на територията на Република България и безопасното й транспортиране от точката на влизането й до мястото (местата) за инспекция(и) и до точката на излизане.
(2) Пристигането на мястото за инспекция е в срок не по-късно от 12 h след пристигането в точката на влизане.

Чл. 9. Преди започване на инспекцията инспектиращата група се запознава с обекта от представители на инспектирания обект с помощта на документация, с провежданата на него дейност, с мерките за безопасност, с административните мерки и мерките за материално-техническо осигуряване, необходими за провеждане на инспекцията.

Чл. 10. Инспектиращата група спазва мандата за инспекция, като:
1. избягва затрудняването или забавянето на дейността на обекта и избягва действия, засягащи неговата безопасност;
2. спазва правилата за безопасност, установени на мястото на инспекцията, включително тези за защита на контролираните зони в обекта и за личната безопасност.

Чл. 11. Инспектиращата група има право:
1. на безпрепятствен достъп до мястото на инспекцията;
2. да провежда интервю с всеки от персонала на обекта с цел установяване на факти, свързани с инспекцията, в присъствието на представители на Междуведомствената комисия;
3. да се запознае с документацията и записите, имащи отношение към изпълнението на задачите по инспекцията;
4. да получава снимки, направени по тяхно искане;
5. да иска разяснения във връзка с неясноти, възникнали по време на инспекцията;
6. да изиска да й се предостави достъп до телекомуникационни средства;
7. да извършва анализ на проби на място, използвайки утвърдено за това оборудване; "утвърдено оборудване" означава устройства и прибори, необходими за изпълнението на задълженията на инспектиращата група, утвърдени от техническия секретариат съгласно правилата, изготвени от техническия секретариат в изпълнение на част II, параграф 27 на приложението за изпълнение и проверка на Конвенцията за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване.

Чл. 12. Представителите на придружаващата група имат право да:
1. наблюдават всички дейности по проверката, извършвани от инспектиращата група;
2. получат копия от информацията и данните, събрани за инспектирания(те) обект(и).

Чл. 13.
(1) След завършване на инспекцията инспектиращата група провежда слединспекционно съвещание с придружаващата група и с персонала, отговорен за мястото на инспекцията.
(2) Инспектиращата група представя на представителите на придружаващата група своите предварителни изводи в писмена форма заедно със списък на всички проби и копия от събраната писмена информация.
(3) Документът се подписва от ръководителя на инспектиращата група и от представителя на придружаващата група.
(4) Съвещанието завършва не по-късно от 24 h след завършване на инспекцията.
(5) Окончателният доклад от инспекцията се предоставя на Междуведомствената комисия в срок 10 дни след приключването й.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл. 9, ал. 2, чл. 10, ал. 7, чл. 22, ал. 4 във връзка с § 2 от Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори.

Приложение № 1
към чл. 2, ал. 3, т. 1

Образец на заявление за регистрация

Приложение № 2
към чл. 3, ал. 1

Образец на удостоверение за регистрация

Приложение № 3
към чл. 4, ал. 4, т. 1

Образец на декларация за трансфер

Приложение № 4
към чл. 5, ал. 1

Образец на декларация за извършване на дейности

Приложение № 5
към чл. 5, ал. 2

Образец на декларация за извършване на дейности

Приложение № 6
към чл. 5, ал. 3

Образец на декларация за извършване на дейности


Приложение № 7
към чл. 5, ал.
4

Образец на декларация за извършване на дейности

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив