Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 1. С наредбата се уреждат редът и методът за окачествяване и класификация на кланични трупове от овце по скалата (S)EUROP.
Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 26 от 2005 г.) Окачествяването на кланични трупове от овце по скалата (S)EUROP се извършва доброволно.
Чл. 3. Окачествяването и класификацията се извършват от класификатори, които притежават свидетелство за класификация на кланични трупове от овце по скалата (S)EUROP.
Чл. 4. Министърът на земеделието и горите със заповед възлага на класификаторите извършването на окачествяването и класификацията на кланичните трупове в кланиците.
Глава втора
ПРИЕМАНЕ, ПРЕДКЛАНИЧЕН ПРЕСТОЙ, ПРЕТЕГЛЯНЕ И КЛАНЕ
(1) Всяка партида животни за клане се приема в кланицата при спазване на следните изисквания:
1. овцете са маркирани по реда на Наредба № 6 от 2003 г. за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти, в които те се отглеждат (ДВ, бр. 7 от 2003 г.);
2. партидата овце се придружава от ветеринарномедицинско свидетелство.
(2) Партидата овце, получени от един доставчик, се настанява в отделен бокс за предкланичен престой.
(3) Животните се колят по реда на приемане на партидите.
Чл. 6.
(1) Клането на животните се извършва в деня на приемането им в кланицата. Ако това е невъзможно, клането се извършва следващия ден, като по време на престоя на животните се осигуряват храна и вода.
(2) Когато клането се извършва извън срокове, посочените в ал. 1, при заплащане на трупа теглото му се увеличава с 1 % за всеки ден закъснение.
Чл. 7. Tруповете се претеглят не по-късно от 20 мин. след одиране на кожата с точност до 100 г.
Чл. 8. При транспорт на животните, кланичен престой и клане се спазват изискванията за намаляване на възбудата, болката и страданието на животните, определени в Наредба № 4 от 2000 г. за ветеринарномедицинските изисквания за хуманно отношение към животните по време на транспорт (ДВ, бр.16 от 2000 г.) и Наредба № 20 от 2002 г. за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане (ДВ, бр. 55 от 2002 г.).
Глава трета
ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА КЛАНИЧНИ ТРУПОВЕ
(1) На окачествяването по скалата за класификация (S)EUROP подлежат:
1. кланичен труп - целият труп обезкървен, одран и изкормен, без глава (отрязана между тилната кост и първия шиен прешлен), крака (отрязани в китковата и скакателната става, съответно над метакарпалните и метатарзалните кости), опашка (отрязана между шестия и седмия опашен прешлен), полови органи, хранопровод, трахея, бели дробове, сърце, диафрагма и черен дроб; бъбреците и околобъбречните тлъстини се включват в трупа;
2. половинка труп - труп, симетрично разделен чрез разрез на всеки вратен, гръбначен, кръстен и опашен прешлен, гръдната кост и неподвижната става на седалищносрамната кост.
(2) Когато представяните за окачествяване трупове се различават от описанието по ал. 1, класификаторът посочва в протокола за окачествяването начина на представяне и преизчислява теглото на труповете въз основа на коефициенти, определени по методика, одобрена от министъра на земеделието и горите.
Чл. 10. За окачествяване кланичните трупове се представят с повърхност без повреди, кръвоизливи и набитости и без остатъци от вътрешни органи, съсирена кръв и други видими замърсявания.
Чл. 11.
(1) Окачествяването на кланичните трупове се извършва в кланицата най-късно един час след клането.
(2) При окачествяването кланичният труп се окачва на задните крайници. (3) На всеки кланичен труп от партидата се поставя индивидуален пореден номер.
Чл. 12. Кланичните трупове от овце се категоризират:
1. според възрастта на трупове - от овце до 12-месечна възраст (агнета) и трупове от овце над 12-месечна възраст;
2. според теглото на трупове - под 13 кг (леки трупове) и трупове над 13 кг (тежки трупове).
Чл. 13.
(1) Кланичните трупове от овце се класифицират чрез определяне на конформацията на трупа и степента на залоеност съгласно приложения № 1 и 2.
(2) Трупове под 13 кг се класифицират въз основа на теглото на кланичния труп, цвета на месото и степента на залоеност съгласно приложение № 3.
(3) Цветът на месото се определя странично при мускул rectus abdnominis.
Чл. 14.
(1) След извършване на окачествяването и класификацията класификаторът съставя протокол за резултатите от окачествяването. Протоколът се съставя в 5 екземпляра и в него се вписват данните по чл. 16.
(2) Протоколът се подписва от класификатора и се предоставя до края на работния ден на длъжностно лице от кланицата, което представя копие от него на производителя, доставил или предал животните за окачествяване в кланицата.
(3) Протоколът се съхранява в кланицата най-малко четири седмици след датата на окачествяването.
Чл. 15.
(1) Окачествените кланични трупове се маркират с печат или с устойчив и добре залепващ етикет. Мастилото на печата е нетоксично и незаличимо.
(2) Печатът, с който се маркират окачествените кланични трупове, е кръгъл, с диаметър 5 сm и се поставя от външната страна на бедрото, под ветеринарната маркировка.
(3) Маркировката съдържа следната информация:
1. категорията според възрастта, която се отбелязва с буква L за овце до 12-месечна възраст и S за овце над 12-месечна възраст;
2. категорията според теглото на трупа:
а) при леките трупове - буква, определяща категорията на теглото на трупа (А, В и С), и цифра, определяща качеството на трупа (1 и 2);
б) при тежките трупове - буква, определяща класа по конформация (S, E, U, R, O, P), и цифра, определяща класа по степен на залоеност (1, 2, 3, 4, 5).
Чл.16. За животните, заклани, претеглени и окачествени в кланицата, се води дневник, в който се вписват следните данни:
1. име, адрес и регистрационен номер на кланицата;
2. дата и час на приемане на живото животно и дата и час на клане;
3. име и адрес на производителя или доставчика на живото животно;
4. идентификационен номер на животното;
5. индивидуален пореден номер на трупа;
6. категория на трупа;
7. топло тегло на трупа;
8. резултат от окачествяването;
9. име на класификатора.
Чл. 17. Кланичните трупове се съхраняват в кланицата най-малко 24 часа след окачествяването.
Глава четвърта
КОНТРОЛ НА ОКАЧЕСТВЯВАНЕТО
(1) Окачествяването на кланичните трупове се контролира чрез проверки на длъжностни лица, упълномощени от министъра на земеделието и горите.
(2) Проверките във всички кланици, извършващи окачествяване, се извършват без предупреждение най-малко веднъж на всеки три месеца и обхващат най-малко 50 случайно избрани трупа.
(3) Не се разрешава използването за лични нужди или разгласяване от лицата по ал. 1 на информацията, която им е станала известна по време на проверките.
Чл. 19.
(1) Производителят, доставил животни за окачествяване в кланицата, както и собственикът или управителят на кланицата могат да оспорят резултатите от окачествяването до края на работния ден, в който е извършено, чрез сигнализиране на лицата по чл. 18, ал. 1.
(2) При оспорване на резултатите от окачествяването повторната класификация на труповете се извършва в срок до 24 часа след първоначалната класификация от класификатор, имащ право да извършва повторна класификация.
(3) Министърът на земеделието и горите със заповед определя класификаторите, които имат право да извършват повторна класификация.
(4) Разходите за повторната класификация са за сметка на:
1. класификатора, извършил първоначалната класификация, когато резултатът от повторната класификация е различен от първоначално определения клас на трупа;
2. оспорващия класификацията, когато резултатът от повторната класификация е в рамките на същия клас на трупа.
Глава пета
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ
(1) Всяка седмица класификаторите изпращат в Министерството на земеделието и горите данни за продаденото количество и средната цена за покупко-продажбата на кланични трупове за предходната седмица. Средната цена се определя на 100 кг тегло на охладения труп, за всяка категория въз основа на цената, платена на доставчика на животните при внасяне в кланицата без включен ДДС.
(2) Теглото по ал. 1 е теглото на топлия труп, коригирано с коефициент, отразяващ загубата на тегло при неговото изстиване. Коефициентът се определя с методиката по чл. 9, ал. 2.
Чл. 21. В Министерството на земеделието и горите се поддържа информационна база данни за кланиците, извършващи класификация на кланични трупове от овце по системата (S)EUROP, и количеството и цената на кланичните трупове за всяка категория.
ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1. По смисъла на тази наредба:1. "Охладен труп" е кланичният труп един час след клането.
2. "Конформация на трупа" представлява формите и профилите на мускулатурата заедно с междумускулните и подкожните тлъстини, отнесени към големината на скелета.
3. "Степен на залоеност" е отложената подкожна тлъстина, отнесена към големината на трупа.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 2. Наредбата се приема на основание чл.38е от Закона за животновъдството.§ 3. Наредбата влиза в сила от 1.I.2005 г.
§ 4. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от министъра на земеделието и горите.
Приложение № 1
по чл. 13, ал. 1
Конформация
Развитие на профилите на трупа и по-специално на неговите основни части (бут, гръб, плешка)
Клас по конформация | Описание |
S висш |
Бутове: двойно замускулени, профили - изключително изпъкнали Гръб: изключително изпъкнал, изключително широк и дебел Плешки: изключително изпъкнали и изключително дебели |
E отличен |
Бутове: много дебели, профили - много изпъкнали Гръб: много изпъкнал, много широк и дебел в рамената Плешки: много широки и дебели |
U много добър |
Бутове: дебели, профили - изпъкнали Гръб: широк и дебел в рамената Плешки: дебели и изпъкнали |
R добър |
Бутове: профили с прави линии като цяло Гръб: дебел, но по-малко широк в рамената Плешки: добре развити, но по-малко дебели |
O среден |
Бутове: профили с тенденция към леко вдлъбнати Гръб: без ширина и дебелина Плешки: към тесни, без дебелина |
P слаб |
Бутове: профили - вдлъбнати до много вдлъбнати Гръб: тесен и вдлъбнат с видими кости Плешки: тесни, плоски с видими кости |
Приложение № 2
по чл. 13, ал. 1
Степен по залоеност
Количество на тлъстини от външната страна на трупа и вътре в трупа
Клас по степен на залоеност | Описание | ||
1 ниско | Отвън | Следи от тлъстинно покритие, или липса на видимо покритие | |
Вътре |
Коремна кухина Гръдна клетка |
Следи от тлъстинно покритие, или липса на такова по бъбреците Следи от тлъстинно покритие, или липса на такова между ребрата |
|
2 слабо | Отвън | Лек слой тлъстина покрива част от трупа, но може да бъде по-малко видим върху крайниците | |
Вътре |
Коремна кухина Гръдна клетка |
Следи от тлъстина или слаб слой обвива част от бъбреците Мускулите между ребрата са ясно видими |
|
3 средно | Отвън |
Лек слой тлъстина покрива по-голямата част от трупа или целия труп Леко надебелени области тлъстина в основата на опашката |
|
Вътре |
Коремна кухина Гръдна клетка |
Лек слой от тлъстина обвива част от бъбреците или целите бъбреци Мускулите между ребрата са все още видими |
|
4 високо | Отвън | Дебел слой тлъстина покрива по-голямата част от трупа или целия труп, но може да бъде по-тънък върху крайниците и по-дебел върху плешките | |
Вътре |
Коремна кухина Гръдна клетка |
Бъбреците са обвити в тлъстинаМускулите между ребрата могат да бъдат инфилтрирани с тлъстина. Отлагания на тлъстина могат да бъдат видими на ребрата | |
5 много | Отвън |
Много дебел слой тлъстина високо Видими отделни парчета тлъстина |
|
Вътре |
Коремна кухина Гръдна клетка |
Бъбреците са обвити в дебел слой тлъстина Мускулите между ребрата са инфилтрирани с тлъстина. Отлагания на тлъстина са видими на ребрата |
Приложение № 3
по чл. 13, ал. 2
Таблица за класификация на трупове на овце под 13 кг.
Категория | А | В | С | |||
Тегло | До 7 кг | 7,1 - 10 кг | 10,1 - 13 кг | |||
Качество | 1-во | 2-ро | 1-во | 2-ро | 1-во | 2-ро |
Цвят на месото |
Светло- розов цвят |
Друг цвят или степен на залоеност |
Светло- розов или розов |
Друг цвят или степен на залоеност |
Светло- розов или розов |
Друг цвят или степен на залоеност |
Клас по степен на залоеност* | (2), (3) | (2), (3) | (2), (3) |
* Както е определен в приложение № 2.