Наредба № 24 от 5 септември 2006 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните разписания на учебните занятия

МЗ

Държавен вестник брой: 78

Година: 2006

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 26.09.2006

Чл. 1. С тази наредба се определят здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните разписания на задължителните учебни часове в училищата и начинът на тяхното оценяване.

Чл. 2. Седмичните разписания на учебните занятия трябва да осигуряват условия за най-добро усвояване на учебното съдържание при най-малка степен на умора и опазване здравето на учениците.

Чл. 3.
(1) Директорът на всяко училище назначава със заповед комисия за изготвянето на седмичните разписания на учебните занятия.
(2) В комисията задължително участва медицинският специалист от здравния кабинет на училището съгласно изискванията на наредбата по чл.26, ал. 2 от Закона за здравето.
(3) Седмичните разписания на учебните занятия за всеки учебен срок се утвърждават от директора на училището не по-късно от 3 дни преди започването му.

Чл. 4.
(1) Седмичните разписания на учебните занятия включват дневните разписания за всеки учебен ден от седмицата.
(2) Учебните предмети в дневното разписание се подреждат по степен на относителна трудност, съгласно приложение № 1, като се спазват следните изисквания:
1. предметите с висока степен на относителна трудност се поставят във време, което съответства на оптималните психофизически възможности на учениците;
2. предметите със средна степен на относителна трудност се поставят в началото и в края на учебния ден и преди започващото настъпване на умора;
3. предметите с ниска степен на относителна трудност се поставят непосредствено след времето на оптимална способност за усвояване на учебното съдържание и преди настъпването на умора.

Чл. 5. При последователно провеждане на учебни часове по един и същ учебен предмет в рамките на учебния ден, задължително се осигурява почивка след всеки учебен час.

Чл. 6. Седмичните разписания на учебните предмети от профилираната и професионалната подготовка се оценяват след представяне на извлечение от протокол от заседание на педагогическия съвет на училището, на което са определени степента на относителна трудност на учебните предмети от профилираната и професионалната подготовка със съответната мотивировка.

Чл. 7. Не се допуска:
1. учебен ден с повече от шест учебни часа за учениците от V до VIII клас включително;
2. повече от пет предмета с висока степен на относителна трудност в рамките на един учебен ден;
3. учебен ден с повече от пет учебни часа за учениците от началния етап на основната степен на образование;
4. събирането на два учебни часа за учебния предмет "Физическо възпитание и спорт" в рамките на един учебен ден.

Чл. 8.
(1) Утвърденото от директора на училището седмично разписание на учебните занятия се представя в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) до 15 дни след началото на първия и на втория учебен срок и до 5 дни след всяка промяна на седмичното разписание на учебните занятия, като учебните предмети се посочват с пълното им наименование, без кодове и без имената на учителите.
(2) Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в срок до 15 дни от представянето на утвърденото седмично разписание на учебните занятия го оценява, заверява и изготвя протокол в три екземпляра по образец съгласно приложение № 2, като единият се предоставя на директора на училището, вторият - на Регионалния инспекторат по образованието, а третият се съхранява в РИОКОЗ.
(3) Седмичните разписания на учебните занятия се заверяват с печат "Съгласувано с РИОКОЗ" и подпис на оценяващото длъжностно лице.

Чл. 9.
(1) Оценката включва определянето на дневен и седмичен коефициент на седмичните разписания на учебните занятия за всяка паралелка.
(2) Дневният коефициент на седмичните разписания на учебните занятия за всяка паралелка и за всеки учебен ден се определя като отношение на броя на учебните предмети с положителна оценка към общия брой на учебните предмети за деня и се представя като процент.
(3) Положителна оценка получават тези учебни предмети, които са поставени на определеното място съгласно приложение № 1 съобразно степента им на относителна трудност.
(4) Седмичният коефициент за всяка паралелка се определя като средноаритметична стойност на дневните коефициенти.
(5) Дневният и седмичният коефициент за всяка паралелка е не по-нисък от 50 процента.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "С висока степен на относителна трудност" са учебните предмети от културно-образователните области: "Български език и литература", "Чужди езици", "Математика, информатика и информационни технологии", както и учебните предмети, определени по чл. 6 като такива от педагогическия съвет на училището.
2. "Със средна степен на относителна трудност" са учебните предмети от културно- образователните области: "Обществени науки и гражданско образование", "Природни науки и екология", както и учебните предмети, определени по чл. 6 като такива от педагогическия съвет на училището.
3. "С ниска степен на относителна трудност" са учебните предмети от културно-образователните области: "Изкуства", "Бит и технологии", "Физическа култура и спорт", както и учебните предмети, определени по чл. 6 като такива от педагогическия съвет на училището.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.34, ал. 2 във връзка с § 1, т. 11, буква "ж" от Закона за здравето и отменя Наредба № 6 от 1998 г. за хигиенно-физиологичните изисквания за изготвяне на седмичните разписания на учениците и реда за извършване на тяхната оценка (ДВ, бр. 55 от 1998 г.) и Наредба № 27 от 1995 г. за вноса на стоки, имащи значение за здравето на населението (ДВ, бр. 75 от 1995 г.).

§ 3. Контролът по спазване на наредбата се осъществява от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.

Приложение № 1
към чл. 4, ал. 2

Правилно разпределение на учебните предмети по степен на относителна трудност при различна продължителност на учебния ден

Четиричасов учебен ден
1 час - средна трудност
2 час - висока трудност
3 час - висока трудност
4 час - ниска трудност
Петчасов учебен ден
1 час - средна трудност
2 час - висока трудност
3 час - висока трудност
4 час - ниска трудност
5 час - средна/ниска трудност
Шестчасов учебен ден
1 час - средна трудност
2 час - висока трудност
3 час - висока трудност
4 час - висока трудност
5 час - ниска трудност
6 час - средна трудност
Седемчасов учебен ден
1 час - средна трудност
2 час - висока трудност
3 час - висока трудност
4 час - висока трудност
5 час - висока/средна трудност
6 час - ниска трудност
7 час - средна трудност

Приложение № 2
към чл. 8, ал. 2

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве ...................................

ПРОТОКОЛ № .........от ................... г.
ЗА ОЦЕНКА НА СЕДМИЧНО РАЗПИСАНИЕ НА УЧЕБНИТЕ ЗАНЯТИЯ

Училище..................................................................................................................
Адрес..................................................................................................................
Брой паралелки в училището.......................................................................................
Брой ученици в училището..........................................................................................
Стойности на дневния и седмичния коефициент по паралелки в училището: ...........................

Клас

Понеделник

Вторник

Сряда

Четвъртък

Петък

брой полож. оценки

брой предмети

дневен коеф.

брой полож. оценки

брой предмети

дневен коеф.

брой полож. оценки

брой предмети

дневен коеф.

брой полож. оценки

брой предмети

дневен коеф.

брой полож. оценки

брой предмети

дневен коеф.

.....
IIа
.....
IIIа
.....
IVа
.....
.....
VIа
.....
VIIа
.....
VIIIа
.....
.....

Оценка на учебната натовареност:
.................................................................................................................................
Препоръки:
.................................................................................................................................

Извършил оценката:...........................
име, подпис

Директор на дирекция:.................................
име, подпис

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив