Наредба за категоризация на железопътните линии в Република България, включени в железопътната инфраструктура, и закриване на отделни линии или участъци от линии

Държавен вестник брой: 96

Година: 2005

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 05.12.2005

Раздел I
Общи разпоредби

Чл. 1. С наредбата се определят:
1. категориите на железопътните линии, включени в железопътната инфраструктура на Република България;
2. номерацията на железопътните линии в Република България;
3. условията и редът за закриване на отделни железопътни линии или участъци от линии.

Чл. 2. С категоризацията на железопътните линии се определя и степенува тяхната значимост в международен, вътрешноикономически и социален аспект.

Раздел II
Категоризация на железопътните линии

Чл. 3. Железопътните линии се делят на следните категории:
1. железопътни магистрали;
2. железопътни линии I категория;
3. железопътни линии II категория;
4. железопътни линии III категория.

Чл. 4.
(1) Железопътните магистрали са железопътни линии или части от тях, които съвпадат с направленията на европейските железопътни коридори, определени с международни договори и споразумения, по които Република България е страна.
(2) Железопътните магистрали са двупътни или с повече пътища и са електрифицирани. Пресичанията с други транспортни системи се осъществяват на различни нива. Движението на влаковете по железопътните магистрали се осъществява с преобладаваща скорост 160 км/ч и по-голяма за пътническите превози и 120 км/ч за товарните превози.

Чл. 5.
(1) Железопътните линии I категория съвпадат с направленията за международни железопътни превози и/или осигуряват транспортни връзки между железопътните магистрали, като ги допълват.
(2) Железопътните линии I категория са еднопътни или двупътни и са електрифицирани. Пресичанията с други транспортни системи се осъществяват на различни нива. Движението на влаковете се осъществява с преобладаваща скорост 120 км/ч и по-голяма за пътническите превози и 100 км/ч за товарните превози.

Чл. 6.
(1) Железопътните линии II категория са предимно отклоненията от основните железопътни линии, които осигуряват транспортни връзки между населени места и имат предимно регионално значение.
(2) Железопътните линии II категория са еднопътни и са електрифицирани или неелектрифицирани. Движението на влаковете се осъществява с преобладаваща скорост до 80 км/ч за пътническите и товарните превози.

Чл. 7. Железопътните линии III категория са линии от вътрешния железопътен транспорт на ведомства, дружества или предприятия по смисъла на чл.2, т. 3 от Закона за железопътния транспорт, които са предназначени за осъществяване на връзката с железопътните линии, включени в железопътната инфраструктура.

Чл. 8.
(1) Железопътните линии с категория "железопътни магистрали" са железопътните линии или участъци от тях съгласно приложение № 1.
(2) Железопътните линии I категория са железопътните линии или участъци от тях съгласно приложение № 2.
(3) Железопътните линии II категория са железопътните линии или участъци от тях съгласно приложение № 3.

Чл. 9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 96 от 2005 г.) Определянето на категорията на новостроящи се железопътни линии, отговарящи на изискванията на чл. 4, 5 или 6, както и променянето на категориите на линиите по чл. 8 се извършват от Министерския съвет по предложение на министъра на транспорта въз основа на мотивирано предложение на ползвателя на железопътната линия.
(2) (Изм., ДВ, бр. 96 от 2005 г.) Категорията на новостроящи се железопътни линии по чл. 7 се определя от министъра на транспорта по предложение на собственика на железопътната линия.

Раздел III
Номериране на железопътните линии

Чл. 10. Железопътните линии, включени в железопътната инфраструктура, се делят на основни железопътни линии и отклонения от основните железопътни линии, които се номерират.

Чл. 11.
(1) Основните железопътни линии се номерират в съответствие с приложение № 4.
(2) Железопътните линии, които са отклонения от основните железопътни линии, се номерират в съответствие с приложение № 5.

Раздел IV
Условия и ред за закриване на железопътни линии или участъци от линии

Чл. 12.
(1) (Изм., ДВ, бр. 96 от 2005 г.) Железопътните линии с категория "железопътни магистрали", I категория и II категория или участъци от тях се закриват от Министерския съвет с постановление по предложение на министъра на транспорта.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) Когато се предвижда и демонтирането на съоръженията, от които се състои железопътната линия или участъкът от нея, в постановлението по ал. 1 Министерският съвет определя източника на средствата за финансиране закриването на железопътната линия или участъка от нея, както и органа, който да утвърди проектите за демонтаж, възстановителни, рекултивационни и други дейности, свързани със закриването.

Чл. 13.
(1) (Изм., ДВ, бр. 96 от 2005 г.) Министърът на транспорта прави предложението по чл. 12, ал. 1 въз основа на обосновка за закриването на железопътната линия или участък от нея, изготвена от Изпълнителната агенция "Железопътна администрация" по предложение на Националната компания "Железопътна инфраструктура".
(2) (Изм., ДВ, бр. 96 от 2005 г.) Министърът на транспорта съгласува предложението за закриване на железопътна линия или участък от нея и обосновката по ал. 1 и внася предложението в Министерския съвет след получаване на:
1. оценка за социалната и икономическата значимост на линията или участъка от нея и прилежащите й административни територии, изготвена от министъра на регионалното развитие и благоустройството;
2. мотивирано становище за значимостта на железопътната линия или участъка от нея за отбраната на страната, изготвено от министъра на отбраната съвместно с министъра на вътрешните работи;
3. становище за влиянието от закриването на железопътната линия или участъка от нея върху екологичната обстановка в прилежащите територии, изготвено от директора на съответната Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите, на чиято територия ще се извърши закриването;
4. становища от други заинтересувани министерства, ведомства и от съответните областни управители.

Чл. 14.
(1) (Изм., ДВ, бр. 96 от 2005 г.) Железопътните линии с III категория се закриват от собствениците им след съгласуване с министъра на транспорта.
(2) (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) За закриването на линиите по ал. 1 собствениците уведомяват министъра на икономиката и енергетиката.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Железопътна линия" е експлоатационно и технически свързани участъци от железния път. Железопътната линия осигурява възможност за осъществяване на железопътни превози и се състои от горно и долно строене на железния път. Техническите и експлоатационните параметри на елементите, от които се състои железопътната линия, трябва да съответстват на нейната категория.
2. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) "Закриване на железопътна линия или на участъци от линия" е преустановяване експлоатацията на железопътната линия или на участъци от линия със или без демонтиране на съоръженията, от които се състои железопътната линия или участъци от линия, и извършването на всички действия, свързани с демонтирането, с технически, юридически, екологични и други действия.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.29, ал. 1 от Закона за железопътния транспорт.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2002 г.

Приложение № 1
към
чл. 8, ал. 1

Железопътни линии с категория "железопътни магистрали"

1. Калотина-запад (държавна граница със СР Югославия) - София - Пловдив - Димитровград - Свиленград (държавни граници с Република Гърция и Република Турция);
2. София - Мездра;
3. Синдел - Варна;
4. Тулово - Дъбово;
5. Карнобат - Комунари - Синдел - Варна фериботна;
6. Русе (държавната граница с Румъния) - Горна Оряховица - Дъбово;
7. Тулово - Стара Загора;
8. Михайлово - Димитровград;
9. София - Владая - Радомир - Дупница - Кулата (държавната граница с Република Гърция);
10. Радомир - Гюешево (държавната граница с Република Македония);
11. Мездра юг - Руска Бяла и Мездра - Видин (държавната граница с Румъния);
12. Пловдив разпределителна-изток - Стара Загора - Зимница - Карнобат - Бургас.

Приложение № 2
към
чл. 8, ал. 2

Железопътни линии I категория

1. Мездра - Горна Оряховица - Каспичан - Синдел;
2. Разделна - Кардам (държавната граница с Румъния);
3. Илиянци - Карлово - Тулово;
4. Дъбово - Зимница;
5. Казичене - Мусачево - Столник;
6. Димитровград - Подкова;
7. Волуяк - Разменна;
8. Пловдив - Филипово - Скутаре;
9. Филипово - Карлово;
10. Русе разпределителна - Каспичан;
11. Самуил - Силистра.

Приложение № 3
към
чл. 8, ал. 3
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)

Железопътни линии II категория

1. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
2. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
3. Волуяк - Банкя;
4. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
5. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
6. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
7. Септември - Варвара - Добринище
8. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
9. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
10. Крумово - Асеновград;
11. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
12. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
13. Ясен - Черквица;
14. Троян - Левски - Свищов;
15. Ореш - Белене;
16. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
17. Шумен - Комунари;
18. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
19. Световрачане - Курило;
20. Мусачево - Яна - Обединена - Кремиковци;
21. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
22. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
23. Царева ливада - Габрово;
24. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
25. Генерал Тодоров - Петрич;
26. Разменна - Батановци;
27. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) Монтана - Берковица;
28. Брусарци - Лом; 29. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
30. Капитановци - Видин фериботна (държавната граница с Румъния);
31. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) Филипово - Съединение;
32. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
33. Нова Загора - Симеоновград;
34. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
35. Долно Езерово - Дебелт;
36. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) Владимир Павлов - Сарафово.

Приложение № 4
към
чл. 11, ал. 1

Основните железопътни линии се номерират, както следва:

1. № 1 Калотина-запад (държавната граница със СР Югославия) - София - Пловдив - Димитровград - Свиленград (държавните граници с Република Гърция и Република Турция);
2. № 2 София - Мездра - Горна Оряховица - Каспичан - Синдел - Варна;
3. № 3 Илиянци - Карлово - Тулово - Дъбово - Зимница и Карнобат - Комунари - Синдел - Варна фериботна;
4. № 4 Русе (държавната граница с Република Румъния) - Горна Оряховица - Дъбово и Тулово - Стара Загора и Михайлово - Димитровград - Подкова;
5. № 5 София - Владая - Радомир - Дупница - Кулата (държавната граница с Република Гърция);
6. № 6 Волуяк - Разменна - Батановци и Радомир - Гюешево (държавната граница с Република Македония);
7. № 7 Мездра-юг - Руска Бяла и Мездра - Видин (държавната граница с Румъния);
8. № 8 Пловдив - Филипово - Скутаре и Пловдив разпределителна-изток - Стара Загора - Зимница - Карнобат - Бургас;
9. № 9 Русе разпределителна - Каспичан.

Приложение № 5
към
чл. 11, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)

Железопътните линии, които са отклонения от основните железопътни линии, се номерират, както следва:

1. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
2. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
3. № 13 Волуяк - Банкя;
4. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
5. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
6. № 16 Септември - Варвара - Добринище;
7. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
8. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
9. № 19 Крумово - Асеновград;
10. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
11. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
12. № 23 Ясен - Черквица;
13. № 24 Троян - Левски - Свищов и Ореш - Белене;
14. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
15. № 26 Шумен - Комунари;
16. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
17. № 28 Разделна - Кардам (държавната граница с Румъния);
18. № 31 Световрачане - Курило;
19. № 32 Мусачево - Яна - Обединена - Кремиковци;
20. № 33 Казичене - Мусачево - Столник;
21. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
22. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
23. № 42 Царева ливада - Габрово;
24. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
25. № 52 Генерал Тодоров - Петрич;
26. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) № 71 Монтана - Берковица;
27. № 72 Брусарци - Лом;
28. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) № 73 Капитановци - Видин фериботна (държавната граница с Румъния);
29. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) № 81 Филипово - Съединение;
30. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2004 г.) № 82 Филипово - Карлово;
31. № 83 Нова Загора - Симеоновград;
32. (Зал., ДВ, бр. 2 от 2004 г.)
33. № 85 Долно Езерово - Дебелт;
34. № 86 Владимир Павлов - Поморие;
35. № 91 Самуил - Силистра;
36. № 10 всички останали железопътни линии.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив