Всички наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) плодове са поскъпнали през периода 20-24 януари, сочат данни от индекса на тържищните цени (ИТЦ). ИТЦ, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро, нараства с 0,27 процента до 2,254 пункта, спрямо 2,248 пункта през предходната седмица.
Най-голямо е увеличението на цените при мандарините и ябълките - с 8,5% до 2,61 лв./кг и със 7,4% до 1,83 лв./кг, съответно. Портокалите поскъпват с 5,1% до 2,10 лв./кг, а лимоните с 2,1% до 2,22 лв./кг. Грейпфрутите и бананите отбелязват минимално покачване - съответно с 0,8% до 2,64 лв./кг и с 0,2% до 2,71 лв./кг.
Сред зеленчуците най-силен ръст има при зелето - с 9,7% до 1,45 лв./кг, след като миналата седмица беше поевтиняло. Цените на зрелия кромид лук (+6%), морковите (+5,9%) и картофите (+3,8%) също бележат ръст. Понижение има при цените на зелената салата (-5,4% до 1,20 лв./бр.), доматите (-2,7% до 3,42 лв./кг) и краставиците (-1,3% до 3,57 лв./кг).
Цената на кравето сирене се повишава с 2,4% до 11,70 лв./кг, докато кашкавалът "Витоша" леко поевтинява с 0,1% до 17,64 лв./кг. Киселото мляко (3% масленост) поскъпва с 5,5% до 1,37 лв./400 гр., а прясното мляко (3% масленост) пада с 0,7% до 2,41 лв./л.
Пилешкото месо (-0,6% до 6,44 лв./кг) и яйцата (размер М, -2,9% до 0,34 лв./бр.) също поевтиняват.
Оризът поскъпва с 0,9% до 3,32 лв./кг, а лещата с 0,1% до 4,36 лв./кг. Зрелият фасул отбелязва минимално намаление от 0,1% до 4,38 лв./кг. Олиото (+2,1% до 3,24 лв./л), брашното тип 500 (+3,5% до 1,49 лв./кг) и захарта (+1,5% до 1,91 лв./кг) също отбелязват увеличение.