Българите са изяли 25 т сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през миналата година. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА.
Тенденцията е вносът на такива суровини да расте и въпреки че вложеното количество сухо мляко няма да достигне пика от 40 хил. тона през 2013 г., ще се задържа на нива от около 25 хил. тона, прогнозират от института.
Данните показват още, че цените на млякото между 2007 и 2015 г. са намалявали на месец с около 3-4%, но в същото време цените на сиренето са се покачвали с около 14% на месечна база. Очакванията на експертите са цените на млечните продукти да продължат да растат през следващите години.
В момента производството на краве мляко в страната е паднало на критични равнища, близки до 1,1 млн. тона. Едва около 50% от него обаче се декларира като изкупено и преработено в мандрите.