Четири месеца продължиха проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с летния туристически сезон. Проверките обхванаха обекти от търговската мрежа и общественото хранене, туристически обекти, предлагащи оферти “all inclusive” и заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси в съответните морски курорти и курортни селища, съобщиха от БАБХ.
Инспекторите към съответните Областни дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършиха 4 540 допълнителни проверки, извън официалния текущ контрол. Издадени са 502 предписания и са съставени 259 Акта за установяване на административно нарушение.
Обектите с временно преустановена дейност са 12, а възбранените и бракувани храни са 290 килограма.
"Отчетохме един успешен сезон. В пъти по-малко са констатираните нарушения в сравнение със сезона през 2011 година", коментира изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.
В морските ни курорти през 2011 г. бяха затворени 63 обекта, което е 5 пъти повече от летния сезон през тази година. Същевременно бракуваните храни през 2011 г. са 26 пъти повече - 7569 килограма, при 290 килограма през този летен сезон, обявяват от Агенцията по храните.
Според БАБХ добрите резултати не са само в резултат на засиления контрол, а и превантивната дейност на Агенцията. "Анализирахме резултатите от миналия летен сезон, анализирахме резултатите и от проверките в зимните ни курорти и през пролетта проведохме редица срещи с браншовите организации от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като насочихме вниманието им към слабите места и най-честите пропуски", допълни Войнов.