В момента българското общество има повишени очаквания към производството по БДС. На практика тези стандарти не са отменени, но са с незадължителен характер. Всеки един производител на храни от
животински произход би могъл да произвежда по БДС, ако спазва абсолютно всички изисквания в него.
Каква е ситуацията на практика - стандартите са стари, има такива от 70-те, от 80-те години и те се нуждаят от допълнения, от актуализации, изменения. Също така в тях не съществува технологична
част.
Един от основните приоритети на новия екип на МЗХ е актуализацията на стандартите за млечните продукти. "Ние направихме преоценка на параметрите в стандарта и включихме технологичната част, която
досега липсваше", заяви д-р Венцеслава Тасева - директор на Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните", МЗХ.
По нейните думи, стандартите за българското кисело мляко и за българското бяло саламурено сирене са готови, и са нотифицирани в СЕN (Европейския комитет по стандартизация). В момента Българският институт по стандартизация ги е пуснал за широко обществено обсъждане. Очаква се те да бъдат факт още
преди Нова година.
Последният стандарт за българския кашкавал също е финализиран, също е нотифициран в СЕN и за него предстои същата процедура.
С пълния текст на проекта за национален стандарт БДС 15 "Българско бяло саламурено сирене" може да се запознаете тук.