Няма основание цените на агнешкото месо за предстоящите празници да се повишават. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който е на посещение в Павликени. Според него у нас се произвежда достатъчно количество качествено агнешко месо с чудесни вкусови качества, което може да задоволи търсенето от страна на потребителите.
По думите му личен избор на всеки гражданин е какво агнешко месо да избере за празниците – българско или вносно.
„Мисля, че като всички хора преди този празник, трябва да си отворим душите, цените да бъдат удовлетворяващи и нормални за всички, така че да консумираме хубаво и качествено българско месо”, каза министър Греков.
Той добави, че конторла върху качеството и цените на агнешкото месо ще бъде завишен по време на празниците. Към момента инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните са извършили над 200 проверки за качеството на предлаганото месо в търговската мрежа.
Греков обясни, че проверките ще бъдат засилени в навечерието на Великден с цел предотвратяването на нарушения.
Миналата година за празниците агнешкото месо беше най-скъпо в Ловеч.
Във връзка с празниците Великден и Гергьовден за периода 1 април – 6 май миналата година инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) извършиха близо 8000 проверки.
Инспектирани бяха предприятия за производство и търговия с храни, препакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене. Също така в обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси. Приоритет са проверките на храни, които традиционно се консумират на празничната трапеза – яйца, козунаци, агнешко месо.