Граждани на 59 държави извън ЕС са работели у нас през миналата година

11.03.2024 | 11:30
по статията работи: econ.bg
Повечето са сезонни работници, заети в хотелиерството и ресторантьорството, както и в строителството. Вече всеки трети зает в хотелите и ресторантите е гражданин на трета държава, коментира шефът на Българската асоциация на заведенията
Граждани на 59 държави извън ЕС са работели у нас през миналата година
Снимка: под лиценза на creative commons

Граждани на 59 държави извън Европейския съюз са работели у нас през миналата година. Това съобщи пред Атанаска Тодорова, главен експерт „Пазар на труда, миграция и мобилност“ в КНСБ, цитиран от „Телеграф“.

Повечето са сезонни работници, заети в хотелиерството и ресторантьорството, както и в строителството. Вече всеки трети зает в хотелите и ресторантите е гражданин на трета държава, коментира шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. По думите му този процент ще се увеличава.

Повечето от чуждестранните работници са от съседни държави като Турция, Северна Македония и Сърбия, както и от бившите съветски републики Узбекистан, Киргизка република, Казахстан и Молдова.

В момента хит сред ресторантьорите са готвачите от Турция. Те умеят да приготвят ястия, имат усет към храната, обясни Алибегов. Не са се сбъднали обаче надеждите украинските бежанци да се влеят в работната сила у нас и да запълнят дефицита на работници.

Справка, предоставена от Агенцията по заетостта на „Телеграф“, показва, че през миналата година най-много чужди работници в хотелите и ресторантите са дошли от Киргизката република. Заедно с тези, бачкащи в селското стопанство, те възлизат на 2101 души. Турските граждани пък били 1422. На трето място са молдовците – 1093. 719 души са дошли от Узбекистан, а 369 – от Казахстан. Общият брой чужденци, работещи в хотели, ресторанти и ферми през миналата година, е бил 7088. А през 2019 г., преди да дойде ковид, броят им е бил 11 443. Тогава обаче най-много са били украинците – 8796. Пандемията, а впоследствие и войната са стопили броя на украинците, бачкащи у нас, и към момента те дори не влизат и в топ 5 на чуждите работници в България.

Родните хотелиери и ресторантьори вече са хвърлили въдица в далечна Азия. Преговори се водят с работници от Индия, Бангладеш и Непал, на които се разчита да поемат стотиците кухни на олинклузивите. Най-много бачкатори се търсят именно за дейностите по осигуряване на храната, а също и за хигиената на хотелите.

"Кризата с персонала е перманентна и не е тайна за никого. Общо взето хотелиерите се спасяваме поединично - кой както намери. Аз лично съм се договорил за около 30 работници от Киргизстан и Бангладеш, които този сезон ще работят в хотела ми на всякакви позиции", коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Хотелиерите в Слънчев бряг ще разчитат още на работници от Молдова и Беларус. Внася се и работна ръка от Тайланд, която поема основно спа центровете и салоните за масажи.

В разгара на сезона в Слънчев бряг почиват близо 1 милион туристи, за които са необходими около 140 000 души обслужващ персонал. Заради липсата на кадри работодателите вдигат всеки сезон работните заплати. В момента минималното възнаграждение за камериерки и кухненски работници започва от 1500 лева, за аниматори - 2500 лв., а за рецепционисти - 3000 лв.

Според експерти от синдикатите основният мотив на работодателите да търсят персонал от чужбина са по-ниските заплати, на които могат да си осигурят работници от държави с по-нисък стандарт.

Хора от страни с по-ниски възнаграждения от нашите идват в България, а българите търсят по-високи заплати в други страни с по-висок стандарт от нашия, обобщи ситуацията Атанаска Тодорова от КНСБ. Камериерка от Азия например може да се задоволи с минималната заплата от 933 лева. Докато българката ще се бори за поне 1400 лева, колкото е издръжката на живота у нас по последните изчисления на КНСБ.

Работодателите обаче не са съгласни с тезата за по-ниското заплащане на работниците от трети страни. Те смятат, че кризата за персонал отразява демографската криза. Но и признават, че много нашенци търсят по-високи възнаграждения зад граница и е трудно да ги задържат тук. Според Алибегов причината е и ковид – заради локдауните ресторантьорите изгубили голяма част от обучения български персонал, който се насочил към други сектори.

Освен това хотелиерите и ресторантьорите осигуряват и квартирите на чужденците. Разходът на един работодател за един работник от трета страна с всичко включено вътре е между 2200 и 2800 лева, каза Алибегов. А само заплатата, която взима един готвач от Турция, е между 1400 и 2000 лева бруто. Алибегов смята, че сервитьори и бармани вече си докарват едни прилични европейски възнаграждения - с бакшишите сумата стига до 2500 лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...