За тази тенденция разказа пред „Телеграф“ Цвети Виндзи, която се интересува от това как се отглеждат и какво съдържат те. Според нея този начин се използва при зеленчуците. „Да сте видял в супермаркетите описание на това какво означават „мити картофи“? Те ги държат в един химически разтвор. Картофите растат в тази течност. Морковите са по същия начин“, каза тя. За нея е странно, че във веригите не може да се купят моркови с пръст.
„В Холандия обикновено отглеждат зеленчуците по този начин, защото те нямат земя и при тях болшинството неща се отглеждат в химически разтвори, които няма как да разберем какви са и какво съдържат, защото са тайна“, посочи Виндзи и добави, че те се продават и изглеждат като мити. Марулите и салатите пък се продават като „живи“. „Те се гледат в саксия. Това нещо се гледа също в химически разтвор“, разясни тя. Според нея по този начин хората биват тровени, защото никой не дава обяснение до какво води натрупването на тези вещества, химикали и елементи, които не могат да се преработят от човешкия организъм. „Недоказуемо е влиянието на храните върху човешкия организъм. Те ще се обърнат и ще кажат, че това не е от салатата, която си консумирал от една година. Много трудно се доказват тези влияния, както е случаят с пестицидите. Самите производители нямат лабораторни анализи за това какво се случва след продължителна консумация в организма“, коментира потребителят.
Според Виндзи това се случва, защото е позволено на други места и най-важното – производители и търговци не търпят никакви загуби. „Химията така е направена, че от 10 картофа не 4 да са изгнили, ами всичките са за продан“, коментира тя. Жената подчерта, че дори някои от стоките да не са произведени тук, то те са внесени отвън и там са гледани по този начин. А пък родните производители никога няма да си признаят как успяват в един сезон да вадят по няколко реколти. Потребителят даде пример и с краставиците и разкри от какво се влияе цената им.
„Преди седмица те бяха 1,99, следващата 2,99, в момента са 3,99 лв. Защо се вдига цената ли? Защото навън застудя, т.е. консумацията в едно закрито помещение се увеличава. Има връзка с консумацията на електроенергия. Сега ще видите, че ще стигнат до 4,90, дори до 6-7 лева“, прогнозира тя и добави, че цената им пада, когато намалеят разходите за енергия. „Когато всичко е изкуствено, трябва да му подсигуриш условия, те слагат и специални крушки като на терариумите“, заяви 50-годишната жена.
Тя настоя, че за да бъдат честни производителите с потребителите, е редно на етикета да пишат, че конкретната стока е произведена по алтернативен начин, а не по конвенционален – в пръст. „Така имаш избор, когато си информиран от етикета дали да го купиш и може би ще се стимулира и отглеждането в почва. А не като сега, не стига че ни тровят, пък им плащаме химикалите, електричеството и газта. А почва и условия в България много. Но явно идеята е зеленчукопроизводството да се вкара в помещения, а истинската селскостопанска земя да отглежда фотоволтаици“, коментира тя.
Цвети Виндзи добави, че даже да се преборим да пише, че са отгледани в изкуствен тор на течна база, няма как да се даде детайлна информация за съдържанието, защото това са торове на големите фирми, произвеждащи пестициди, изкуствени торове и ГМО. Според нея не е изключено тези продукти да са генно модифицирани, тъй като за да се гледат в нови условия, е необходимо да им се измени генетиката.
„Ако вкарате един картоф във вода, той ще изгние. Тук има изменение при всички случаи“, смята тя и добави, че по този начин производителите заобикалят забраната на ЕС за отглеждане на ГМО в почва. "Телеграф" потърси за коментар Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров", но те не успяха да отговорят в уреченото време.