След влизането в сила на новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти (на 31 декември 2012 г.) от бранша не предвиждат скок на цените на стоките. По думите на председателя на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров не би следвало новата наредба за производството на млечни и т. нар. имитиращи продукти да доведе до повишение в цените.
Пред Радио "Фокус" Зоров изтъкна, че текстовете не са нещо ново, а продължение на европейската практика млечен продукт да се нарича само този, произведен от мляко. "Новото е това, че в едно и също предприятие вече няма да могат да се произвеждат и млечни, и имитиращи продукти", коментира той.
Експертът е на мнение, че ако производителите досега са били коректни в етикетирането на продуктите си, не би следвало сега да повишават цените им. Предприятията, които до момента са произвеждали стоки само от мляко, фактически са формирали коректно цените си, което продължава и сега.
"Цената ще се вдигне при производители, които са изписвали на етикетите си, че продуктът е произведен от мляко, а всъщност са от имитиращи суровини, които са многократно по- евтини от млякото. Това всъщност ще бъде последица от некоректното етикетиране досега", каза още той.
Димитър Зоров прогнозира възможни фалити на някои фирми заради наредбата. Това обаче пак би било сигнал за некоректна работа.
Междувременно стана ясно, че засега само 29 от общо 208 млекопреработвателни предприятия у нас са поискали да произвеждат имитиращи продукти. Това са информирали вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред в. „Монитор“.
Активните проверки по изпълнението на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти ще започнат в началото на следващата седмица.
Документът влезе в сила в последния ден от изминалата календарна година. Един от основните моменти в него е, че ясно е описано кои продукти имат право да бъдат предлагани на пазара като "млечни". Като такива няма да се етикетират. нар. "имитиращи" храни или тези, произведени с растителни мазнини. Освен това производителите нямат право да произвеждат в рамките на едно предприятие двата типа продукти.
Млекопреработвателните предприятия ще могат да преминават от един вид производство към друг, след като уведомят предварително Агенцията по храните. Производствените планове пък ще могат да се променят веднъж на шест месеца. На БАБХ е възложен и контролът по изпълнението на текстовете.
Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти трябваше да влезе в сила още през октомври 2012 г., припомня "Дарик". По искане на Европейската комисия обаче гратисният период беше удължен до края на годината, за да могат преработвателите да настроят производствените си мощности.