Със 7-8% по-евтини спрямо миналата година са основните хранителни продукти за Великден. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.
Цената на агнешкия бут, например, е със 7,6% по-ниска спрямо миналата година, а плешката е с 8,6% по-евтина. Средната цена е с около 1 лев по-малко спрямо същия период на 2013 година. Сега тя е 12-13 лв.
Яйцата за Великден си остават със стабилна цена, както през последните месеци – около 19-20 стотинки. Не се очаква увеличение на стойността им покрай празниците, коментира Едуард Стойчев.
Той уточни, че няма място за притеснения относно свежестта на българското месо. Вносното обаче, което пристига от страни като Нова Зеландия и Австралия, няма да е развалено, но няма и да е прясно и да има същото качество като българското, заяви той.
„Там, където потребителите намерят много евтино агнешко месо, най-малкото няма да е прясно и да има такъв вкус като родното“, допълни Стойчев за „Фокус“.