Промени ще бъдат въведени в стандарта за местни продукти „Стара планина“. Причината е, че той трябва да отговаря на новите европейски изисквания за етикиране на храните. “Става дума за дребни детайли в съдържанието, които обаче трябва да се коригират”, обяснява изпълнителният директор на Българската асоциация на месопреработвателите Светла Чамова. От организацията са готови още идната седмица да обсъдят и въведат промените в стандарта.
“Малко повече от месец остана до въвеждането на новите европейски изисквания за информация върху етикетите на храните, но много наши фирми срещат трудности при подготовката им. Това е един от най-големите проблеми на бранша в момента“, обяснява още Чамова, цитирана от в-к „Монитор“.
От друга страна тя посочва, че голяма част от родните производители отказват да работят с големите търговски вериги и избират да продават продуктите си в малки специализирани магазини. Месопроизводителите твърдят, че по този начин потребителите могат да си изберат по-качествени стоки.
Според новите изисквания на ЕС потребителите вече няма да се объркват от етикетите на храните по магазините. Нови правила влизат в сила, които ще направят надписите по продуктите по-разбираеми за обикновения потребител. Производителите вече ще трябва да посочват задължително всички съставки с подходящ шрифт не по-малък от 1,2 милиметра, обясниха от Агенцията по безопасност на храните.
Новите правила ще влязат в сила от 13 декември и са наложени от Брюксел. Обновените етикети трябва да присъстват не само върху храните, които купуваме в магазините, но и в ресторантите, при доставки и кетъринг.