Реалното увеличение на цената на хляба, което предстои, няма да е повече от няколко стотинки, каза днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред bTV. Той заяви, че прогнозираната цена от 2 лв. би била спекулативна.
Министър Найденов коментира темата за предстоящото поскъпване на хляба и за очакваните цени през есента. Запитан колко ще струва килограм хляб тогава, той отговори, че производителите нямат право да говорят за цени, тъй като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ги следи и те могат да бъдат обвинени в картел.
Очакваното поскъпване обаче ще е в размера на няколко стотинки, прогнозира министърът. Той обясни, че пшеницата заема около 50% от формирането на цената на хляба. Освен това, все още не се използва житото, прибрано с новата реколта, тъй като потреблението в момента е изключително свито.
"Както цената на петрола влияе върху цената на горивата у нас, така и цената на пшеница влияе и върху цената на хляба и фуражите", добави Найденов.
По думите му няма как хлябът да достигне цена от 2 лв. Ресорният министър беше категоричен: "Ние направихме анализ, който е качен на страницата на МЗХ. Там анализът показва в проценти как се формира цената на хляба. Няма как да стане 2 лв. хлябът - това би било извън анализите, които правим, и ще е спекула. В момента цената на хляба в България от всички 27 страни-членки на ЕС е най-ниска".
Мирослав Найденов допълни, че въпросът за цената на хляба на пазара ще бъде отбсъден по време на днешния Консултативен съвет по зърното, на който ще присъстват представители "на цялата верига". В рамките му ще се разисква и отражението на световните цени в животновъдството и хранителните продукти от първа необходимост – мляко, сирене и месо.
Междувременно Димитър Людиев, който е член на Съюза на хлебопроизводителите, съобщи пред Радио "Фокус", че цената на хляба ще се повиши с 10-15%. По думите му няма спекула с цената на брашното, а единствено с тази на пшеницата, тъй като тя е основна суровина за брашното, което пък е основна суровина за хляба. Людиев уточни, че хлебопроизводителите все още не са повишили търговската стойност на най-важния хранителен продукт.
"Нашият бранш е много силно конкурентоспособен", коментира още той. "Много от колегите все още не могат много добре да си правят сметката, защото вече цял месец ние изразходваме и консумираме скъпа електроенергия, а не сме подготвени да си я плащаме и сме изненадани, когато ни дойдат високите фактури и тогава вече сме изправени на колене".
При средна цена на хляба от 1 лев по магазините прогнозираното от Людиев повишение ще бъде в размера на 10-15 стотинки.
Според представителя на производителите при сегашната ситуация сивият сектор в хлебопроизводството ще бъде в "златната си среда".
Вчера председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев коментира пред БНТ, че ако поскъпнат и брашното, и кумулативните разходи – газ, ток, горива, е напълно нормално да се иска по-висока цена и на хляба, в един по-късен етап. "Но това да искаш по-висока цена и пазарът да я приеме е съвсем друго нещо", каза той.
Стойчев прогнозира успокоение на цените на основните храни като цяло. Според него първоначалната еуфория на пазара на зърно ще отмине, защото въпреки голямото поскъпване на борсата в Чикаго, за българския пазар играе роля това, което се случва в региона. Русия и Унгария предлагат пшеницата си на малко по-висока цена от миналата година, а Казахстан, който е водещ производител, все още не котира новата си реколта, информира председателят на ДКСБТ.
Всички компоненти, които определят крайната стойност на хляба, към момента имат траен тренд нагоре, заяви от своя страна Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. "В последните две-три седмици, откакто имаше сериозно покачване на цената на енергията, започнахме да говорим за повишена цена на хляба", добави тя и обясни, че нивото на търговската стойност на хляба е въпрос единствено и само на пазара.
Кукушева коментира още, че търговската стойност на хляба се увеличава с 45% по пътя му до щандовете в магазините. Производствените му цени варират между 55 и 65 стотинки, а в търговските вериги той се продава за около 1 лв. В търговската мрежа се натрупва почти половината от продажната цена на хляба, а гарантираната печалба на продавачите е по-висока, отколкото при продажбата на скъпите луксозни стоки, каза още Кукушева.