Шопската салата, която предлагаме на туристите, се прави основно от вносни домати, коментира Лукан Луканов от съюза "Произведено в България" пред БНТ.
Вносът на чужди продукти е основен проблем за родните производители. По думите му 70% от зеленчуците у нас са вносни, например картофи и домати.
90% от месото също идва от вън. Това била причината основната част от колбасите да се произвеждат с вносни суровини. Спред представителя на съюза нашите стоки не са конкурентни на българския пазар, защото държавата не помага в такава степен, както страните в останалата част на Европа.В някои случай държавата дори пречела, стана ясно от думите му. Луканов попита защо у нас допустимото ниво на вода в пилешкото е 2%, докато в ЕС е 20%. Той подчерта, че понякога управляващите действат необмислено, налагайки подобни изисквания.
По повод качеството на храната Луканов коментира, че в условия на крайна бедност било достатъчно продуктите да не бъдат вредни.