Данните за производството на храни в Италия по сектори, които са достъпни само за първите седем месеца на годината, показват двуцифрен ръст на изнесените тестени изделия - от 30% в сравнение с периода януари - юли 2019 г.
Паниката около коронавируса доведе до презапасяване с редица стоки от първа необходимост, сред които бяха и макаронените изделия.
Според италианската статистика Istat, дори и в най-критичните месеци на епидемиологичната извънредна ситуация, поради ограничителните мерки, приети от много страни, износът на макаронени изделия не е претърпял сериозен спад, какъвто беше отчетен при другите храни.
В допълнение към отличното представяне при тестените изделия (паста) и по-общо на целия сектор на дериватите от зърнени култури (+ 13% в периода януари-юли), анализът подчертава доброто представяне и при износа на пресни и преработени зеленчуци (ръст от 8%), олио, зехтин и масла (+ 5%) и технически култури (+ 13,7%).
Износът на животни и месо и риба отчита спад от 10,7%, при вината свиването е от 3.2 процента.
Данните за август като цяло потвърждават ръста на произведената в Италия храна на чужди пазари – от 3% през първите 8 месеца на 2020 г. на стойност 29.4 милиарда евро.