Земеделските институции с финансова равносметка

28.06.2013 | 12:15
по статията работи: Теодора Пенева
Фонд "Земеделие" отчита 60% ръст на усвоените субсидии. Селскостопанската академия е с 1 млн. лв. икономии и 5 млн. лв. недостиг
Земеделските институции с финансова равносметка

На редовното си заседание тази седмица правителството одобри годишния отчет за дейността на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) за 2012 г. Според данните Фондът е отчел 60% увеличение на усвоените субсидии и 30% - на изплатените под формата на кредити средства.

Паралелно с това финансите си за предходната година е отчела и Селскостопанската академия (ССА). Равносметката там сочи близо 1 милион лева спестени средства (част от които – вследствие на свиване на работещите в институтите), но все още сериозен недостиг.

Вижте какво публикуваха двете земеделски институции.

Селскостопанска академия

За последните 11 месеца в ССА са спестени близо 1 милион лева, заяви председателят на научната институция проф. Петър Славейков. Той оглави структурата в началото на юли 2012 г. и още тогава алармира за сериозни финансови нередности в редиците ѝ.

Според отчетите реализираните икономии в самата система на Академията възлизат на около 180 хил. лева. Останалите 805 хиляди лева идват от оптимизиране на числения състав на работещите в институтите и опитните станции, като за този период броят на заетите е намален със 149 щатни места. Предимно това са хора на пенсионна възраст.

Икономиите обаче не решават проблемите с финансирането на Селскостопанската академия. Във фонд „Работна заплата“ за втора поредна година не достигат 3 милиона лева, както и 2 млн. лева за покриване на разходите. Това прави недостиг на общо 5 милиона лева при годишен бюджет от 26 милиона лева.

Годишният бюджет за новата 2013 г. е в същия размер като за 2012 г. Той е намален с 5 милиона лева спрямо определения за 2011 г. размер – тогава учените са разполагали с общо 31 млн. лева. Според проф. Славейков са необходими спешни промени в Закона за ССА, които вече са внесени в Министерски съвет (МС).

Междувременно по думите на ръководителя на научната институция социалният диалог и мир в нейните звена към момента са осигурени, тъй като учените вече получават заплатите си редовно.

Набавени са необходимите средства за горива и материали, нужни за нормалното протичане на жътвената кампания. Увеличени са и средствата за капиталови разходи, които са разпределени между всички звена на институцията. Засилен е контролът върху дейността на научните институти и държавните предприятия. Опитните станции, които по закон имат статут на държавни предприятия и са на самоиздръжка, работят нормално и повечето от тях редовно изплащат задълженията си.

От ССА припомнят също, че по инициатива на Петър Славейков беше увеличен броят на членовете на Постоянната експертна комисия по селскостопански науки към Фонд „Научни изследвания”. В нея ще влязат както хора от институтите на Селскостопанска академия, така и от аграрните университети в България. Това ще даде възможност проектите на агроучените да бъдат оценявани по-реалистично, коментират от Академията.

Държавен фонд „Земеделие”

Разплащателната агенция към ДФЗ отчита разходи, поети чрез европейско и национално финансиране, обясняват от правителствената пресслужба. Това включва от една страна средства, отпуснати от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ), Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) и Европейския фонд за рибарство (ЕФР). Рзходите, финансирани от националния бюджет, включват националните доплащания към директните плащания, част от пазарните мерки, както и националното съфинансиране към ЕЗФРСР и ЕФР.

Доизпълнени проекти по програма САПАРД

През 2012 г. са изплатени 11,5 милиона лева по 22 нефинансирани договора по програма САПАРД за одобрени и реализирани проекти, по които са изпълнени всички условия  за допустимост на плащането.

Фондът е покрил средства за ДДС в размер на 1,5 милиона лева, останали неразплатени след приключването на САПАРД и обхващащи 7 проекта. (Размерът на данъка идва във връзка с промените в ПМС №40/2005 г. за условията и реда за отпускане на временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи по одобрени проекти по програмата и за възстановяването им, като средствата съответстват на изчислената и изплатена помощ по проектите след 31 декември 2012 г.)

Съгласно акредитираните процедури, дирекция САПАРД приема, обработва и изчислява допустимата финансова помощ по мярка 11 „Развитие на селскостопански дейности, целящи опазване на околната среда” за целия договориран период (до 2012 г.), се казва още в прессъобщението. Агроекологичните плащания по тази линия възлизат на общо 1,01 млн. лева. От тях около 870 хил. лева са средства от ЕЗФРСР, а 193 хил. лв. идват от национално съфинансиране към ЕЗФРСР.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.06   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...