Какво казва законът за отнемането на лиценз на енергийно дружество

19.02.2013 | 16:10
по статията работи: Александър Димитров
Премиерът заяви, че ЧЕЗ ще изгуби лиценза си до края на деня
Какво казва законът за отнемането на лиценз на енергийно дружество

Новината на деня (19 февруари) се разгърна около лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. По-рано днес прокуратурата заяви, че ще поиска отнемането на лиценза на дружеството, а малко по-късно на извънредна пресконференция пред медиите премиерът Бойко Борисов изтъкна, че това ще бъде извършено до края на деня. Това породи смесени мнения, и не е напълно ясно по какъв точно начин ще бъде осъществено, както и каква ще бъде реакцията на Европейския съюз (ЕС).

Член 59 от Раздел III на Закона за енергетиката (ЗЕ) постановява, че лицензия се отнема от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с писмено предупреждение с определен срок. Сред случаите, в които това е допустимо, са тези, когато лицензиантът не изпълнява или нарушава задълженията си по издадения лиценз, когато не изпълнява в указан срок или нарушава предписания на контролните органи на ДКЕВР или наложени принудителни мерки от комисията.

Причина са и предоставени неверни сведения, послужили като основание за издаване на лиценза. Не на последно място, подобен ход може да бъде предприет и при неизпълнение или нарушаване на задълженията на лицензиантът по Глава VI („Задължения към обществото“) и Глава VII (“Ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване“).

Въпреки заявеното намерени лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет до края на деня, по закон за подобна стъпка са необходими минимум две седмици. Това става ясно от Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, според която подобна мярка се предприема от ДКЕВР. Регулаторът е длъжен да уведоми дружеството, че предприема действия, а то има 14-дневен срок, в който да се произнесе по отмяната на лиценза.

След като лицензът на дадено дружество бъде отнет, ДКЕВР трябва да посочи компания оператор, която да стъпи на мрежата на съответното ЕРП. В случая е напълно възможно това да бъде директно Националната електрическа компания (НЕК), съобщават колегите от iNews.bg.

Вчера ЧЕЗ публично показа договора си за приватизация. Протестите в страната, насочени към ЕРП-тата, понижиха сериозно акциите на компанията както в Чехия, така и у нас. Отнемането на лиценза най-вероятно ще срине още повече търгуването на дружеството.

От Българска фондова борса пък обявиха, че търговията с книжата на "ЧЕЗ Разпределение" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД се спира до края на търговската сесия.

От своя страна от ЧЕЗ заявиха по-рано днес, че не са нарушавали Закона за обществените поръчки (ЗОП).

"Категорично отричаме да сме извършили нещо, което теоретично да доведе до стартирането на процедура по отнемане на лиценза ни", обяви говорител на ЧЕЗ в изявление, цитирано от международните медии.

"В същото време ЧЕЗ е съгласен с политизирането на въпроса, като се имат предвид наближаващите парламентарни избори", допълни говорителят.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 28.02   364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В...