Основните храни плавно поскъпват

19.08.2012 | 13:28
по статията работи: Теодора Пенева
Леко са се повишили цените на дребно на олиото и на брашното
Основните храни плавно поскъпват

През периода 8-15 август 2012 г. отново има ценови раздвижвания на дребно при шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. Те обаче са с по-малки темпове спрямо измененията през предходната изследвана седмица. Това сочат последните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните за страната цени на продуктите представляват средноаритметичната стойност между търговските им стойности в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Олиото и брашното продължават да поскъпват – спрямо интервала 1-8 август 2012 г. цените им са се увеличили с по стотинка. С толкова се е повишила търговската стойност и на замразеното пиле. За сметка на това остават стабилни цените на захарта и на двата размера яйца – M и L. Без промяна е и тази на охладеното пиле, но маржът между средните му цени в големите и в малките вериги е цели 19 стотинки.

Наблюдава се привидно раздвижване и в цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо – цяло агне, бут и плешка. Тази на цялото агне е намаляла с 41 стотинки, а търговските стойности на бутът и на плешката са нараснали съответно с 30 и с 8 стотинки. Промяната в стойностите обаче се дължи на това, че през тази и предходната изследвани седмици за анализа на МЗХ са получени данни от различни области.

Захар

След рязкото поскъпване на бялата кристална захар на дребно през последните няколко седмици в рамките на периода 8-15 август цената ù остава без промяна на седмична база – 2,28 лева за килограм. Промените на областно ниво сочат тенденция на поевтиняване, което обаче не се отразява на средната за страната цена. Това се наблюдава в ГТВ в отделните региони. В шест региона е отбелязан спад на търговската стойност на продукта с 5 стотинки – Плевен, Кюстендил, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Благоевград, който е и най-същественият за периода. Най-отчетливото увеличение е това с 11 стотинки за килограм, регистрирано в Бургас. В ДТО цената на захарта остава сравнително стабилна.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио продължава своята тенденция на плавно поскъпване. През проучвания интервал цената му на дребно се е повишила с 1 стотинка до ниво от 3,06 лева за един литър.

Изменения се наблюдават само в големите вериги в част от изследваните региони. Най-сериозното повишение е в размера на 20 стотинки за литър и е отчетено в област Велико Търново. Друго по-сериозно поскъпване е това със 17 стотинки в хипермаркетите в Бургас. В нито една от проучваните области не е забелязано поевтиняване на олиото.

Брашно

Продължава да се вдига цената и на брашното тип 500 – през седмицата 8-15 август то е поскъпнало с 1 стотинка на дребно до 1,09 лева за килограм. Увеличението е отбелязано в по-голямата част от проучваните области, предимно в ГТВ. Най-отчетливо то е в големите вериги в София – с 9 стотинки за килограм. Единственият спад в търговската стойност на продукта е регистриран в ДТО в Шумен и е в размера на 1 стотинка.

Яйца

Цените на двата размера яйца – M и L, остават непроменени през последния проучван период. Малките яйца са стрували 26 стотинки за брой, а големите – 29 стотинки. Раздвижванията по области също не са сериозни.

Агнешко месо

Наблюдават се изменения и в търговските стойности на трите основни разфасовки на агнешкото месо на дребно – цяло агне, агнешки бут и агнешка плешка.

Средната цена на цялото агне е била с цели 41 стотинки по-ниска на седмична база през периода 8-15 август – 12,84 лева за един килограм. Няма обаче промени на регионално ниво, а спадът отново се дължи на това, че в рамките на различните проучвани периоди постъпват данни от различни области.

Същото се отнася и за другите две разфасовки – бута и плешката. Цените им са се повишили съответно с 30 стотинки до 13,52 лева и с 8 стотинки до 12,98 лева за килограм. Единственото отбелязано изменение и при двете обаче е спад с 1,25 лева в големите вериги във Варна.

Пилешко месо

Пиле – замразено

През последната проучвана седмица замразеното пиле на дребно е поскъпнало с 1 стотинка до 4,44 лева за килограм. Въпреки това почти не се наблюдават ценови раздвижвания в отделните изследвани региони. Регистрирани са увеличения в малка част от тях, като най-съществени са тези с 18 стотинки и с 15 стотинки, отчетени в малките магазини съответно в Благоевград и в Хасково.

Пиле – прясно, охладено

Средната за страната цена на дребно на прясното пиле остава без промяна на седмична база – 4,98 лева за килограм. Увеличил се е обаче маржът между търговската стойност на продукта в ГТВ и в ДТО, като през седмицата той е бил в размера на цели 19 стотинки – в големите магазини цената на охладеното пиле е била средно 4,88 лева за килограм, а в малките – 5,07 лева.

На регионално ниво по-съществените ценови промени на охладеното пиле са наблюдавани в големите търговски вериги. Регистрирани са резки намаления, като най-съществените са с 45 стотинки (в Силистра и в Търговище) и с 35 стотинки (във Варна). Най-много продуктът е поскъпнал в хипермаркетите във Враца и в Монтана – с цели 50 стотинки за килограм.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...