Увеличава се потребителското доверие

04.02.2013 | 11:14
по статията работи: Теодора Пенева
Все още обаче българите са скептични за закупуването на кола или къща през 2013 г.
Увеличава се потребителското доверие

Общият показател на потребителско доверие се е повишил с 2,3 пункта в рамките на първия месец от новата 2013 г. Спрямо равнището си от октомври 2012 г. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Влияние е оказало повишеното доверие на потребителите от градското население. При това в селата равнището на показателя остава непроменено. Общата оценка на потребителите както от градовете, така и от селата за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната се подобрява. Балансовите фактори са нараснали съответно с 2,1 и с 1,4 пункта.

По отношение на очакванията им за икономическата ситуация в страната през следващите дванадесет месеца подобрение се наблюдава при градското население - с 4,7 пункта, докато при селското население анкетата отчита намаление с 0,4 пункта. По-благоприятни в сравнение с октомври 2012 г. са оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Все още общото усещане на потребителите е, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени. Те отбелязват такова с по-слабо темпо в сравнение с оценките, които са дали три месеца по-рано. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени. По отношение на безработицата в страната през следващата година прогнозите се изместват към запазване или незначително намаление.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване. Все пак очакванията им са за известно подобрение през 2013 г.

Последната анкета отчита влошаване на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са по-резервирани. Негативна е нагласата им и по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола” и за „покупка или построяване на жилище (вила)” през следващата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...