12 души са се върнали в Сирия, заяви сирийският посланик

02.12.2013 | 17:20
по статията работи: Елица Елефтерова
Има много райони в Сирия, които са извън зоната на военните действия, каза Башар Сафие пред iNews
12 души са се върнали в Сирия, заяви сирийският посланик

Башар Сафие е временно управляващ посолството на Сирийската Арабска Република у нас. Той е роден на 1 януари 1963 г. и е завършил висшето си образование в Дамаск – през 1984 г. Институт по публична администрация, а през 1998 г. право – в Юридическия факултет на Университета в Дамаск. 

От 1988 г. той заема различни дипломатически длъжности в Министерство на външните работи на Сирия. До 1994 г. е бил част от представителсдтвото на Сирия в ООН,  Ню Йорк. До 2002 г. е бил представител на Сирия в Арабската лига в Кайро.  Бил е посланик на Сирия в Канада, в Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) към ООН във Виена. От март 2013 г. поема поста Вр. управляващ посолството на Сирийската Арабска Република в България. Семеен е, има син и дъщеря.

Повод за разговора е бежанската криза в България, провокирана от масовата миграция на сирийци към Западна Европа, както и възможното решение за изход от кризата в Сирия и взаимовръзката между отделните държави в Близкия изток.

Г-н посланик, колко са към момента напусналите Сирия граждани и какъв е обемът на хората, които се очаква да напуснат страната в близко бъдеще?

Н. Пр. Башар Сафие:

По принцип има два вида сирийски бежанци, които са напуснали домовете си. Има хора, които са избягали от военните действия и са се разселили в самата страна — вътрешна миграция. Те са близо 2-2,5 млн. души, но ние не ги броим за бежанци, защото някои от тях са отишли при техни приятели и роднини. Те са в райони, в които няма военни действия. Това също важи и за тези, които напуснаха Сирия. Например между сирийци и ливанци има много роднински връзки и много от нашите съграждани, които имат роднини в съседната ни страна, са преминали границата, отивайки в Ливан. Има хора от Южна Сирия, които са имигрирали в Йордания по същия начин, отивайки при близки и приятели.

Много от хората от граничните райони, в които страните съседки на Сирия подпомагат терористите, мигрират именно в тези държави — Турция, Ливан и Йордания. Точно колко са те обаче не може да се каже. Става дума за приблизително около 1.5 млн. души в Йордания, Ливан и Турция, а тези, които тръгват за Европа са не повече от 20 хил. души, защото им е трудно да придобият виза за тези страни.

Това обаче е в случай, че емигрират легално, а има ли статистика за нелегалните имигранти?

Н. Пр. Башар Сафие:

По принцип боравим с данни, които българското правителство ни дава за бежанците тук. Дори и официалните власти в страната ви не могат да дадат точна информация за броя на тези, които са в държавата ви. Понякога казват 5 хил., понякога 7 хил. души.

Какви са мерките, които Сирия предприема, за да върне имигрантите? Има ли хора, които вече са изпратени обратно в страната?

Н. Пр. Башар Сафие:

Преди 20 дни получихме инструкции от сирийското правителство да подпомагаме бежанците, където и да са по света за връщане в родината им. Нашето управление казва на всички посолства в чужбина да оказват помощ по всякакъв начин на тези хора.

А какво включва това подпомагане на бежанците?

Н. Пр. Башар Сафие:

Ние заявихме пред всички, че сме готови да приемаме всички в посолството. Това казахме и на бежанците в лагерите чрез Асоциацията на сирийците в България. Ние предлагаме два вида услуги. Едната е за тези, които нямат никакъв документ за самоличност, ние сме готови да им предоставим нов чрез връзка със сирийските власти. Всичко това трае два-три дни. Освен това, който има документ, потвърждаващ, че е гражданин на страната ни, може до часове да се върне в родината си. Вторият вид помощ, е финансова. Тя е за тези, които нямат пари, за да се приберат в родината си.

Това е подкрепата от посолството, а правителството предлага и още нещо - всички бежанци да се върнат по родните места, а то ще отговаря за тяхната сигурност. Дори и за тези сирийци, които се връщат в размирни зони, където има терористи, правителството ще им осигури ново място за живеене на безопасни места. Има много райони в Сирия, които са извън зоната на военните действия, където властта е построила много центрове за прогонените от конфликта. В тези центрове има абсолютно всичко необходимо за живеене. И чрез вас казваме, че сме готови да ги върнем в страната в рамките на 24 часа. Правителството има готовност да ги приеме и да им подсигури абсолютно всичко нужно. Държавата е отворила вратите към децата си, които желаят да се върнат в родината си - тя си е там. Който не иска да се върне - да търпи студа тук.

Това отваря един друг въпрос, какво смятате вие за ситуацията с бежанците в България?

Н. Пр. Башар Сафие:

Със сигурност много високо ценим помощта, която вашето правителство оказва на нашите бежанци. Разбира се, съгласни сме с всички затруднения, които имат властите тук с подсигуряването на всичко необходимо за тези хора, но важна е и сигурността на границата между България и Турция. Сирийската асоциация в България също предлага голяма подкрепа за търсещите закрила тук в лагерите. Най-голямата помощ, която могат да получат реално те, е от посолството ни, за да може да им осигури връщането в Сирия. Като цяло обаче това е вътрешна политика на страната ви и ние не се месим по въпроса за бежанците. В случай, че правителството реши да потърси представителството ни за помощ, ние сме готови да предоставим такава по всякакъв начин.

Колко са сирийците, които вече са потърсили помощ от вас и има ли такива, чието връщане е финансирано от Сирия?

Н. Пр. Башар Сафие:

Тези, които се върнаха в Сирия, са около 12 души вече. Има обаче хора, които биват заплашвани да не търсят контакт с посолството, за да се върнат в Сирия.

Кои са тези хора?

Н. Пр. Башар Сафие:

Това е Сирийската опозиция в България. Те не им дават възможност да се свържат с нас и ги заплашват, за да не се върнат в родината. За да бъдем по-конкретни има много лица, които искат да се върнат в страната си. В същото време те са подали документите си за придобиване на статут. По този въпрос им помагат хора от опозицията. Те ги предупреждават, че ако се свържат с посолството, няма да им помогнат с бежанския статут. Защото по принцип бежанец няма право да напусне мястото, където се намира, освен, ако някой друг не гарантира за него, че му подсигурява дом, средства и т.н.

Какво е мнението ви по отношение на действията на бившия външен министър на Николай Младенов, който събра сирийската опозиция на среща в Правец?

Н. Пр. Башар Сафие:

Това попречи много на взаимоотношенията между Сирия и България. По принцип отношението на двете държави са много силни и датират от дълго време. Сирия приема тази въпросна среща като стъпка, която не допринася с нищо добро за българо-сирийските взаимоотношения. Това обаче вече е минало и в момента се обръща внимание на изграждането на по-добри връзки със сегашния външен министър на Кристиан Вигенин. Надяваме се сегашният дипломат номер 1 и българското правителството като цяло да работят за изграждането на по-добри взаимоотношения между двете държави.

Останалата част от интервюто с Башар Сафие може да прочетете в iNews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 11.11   307 г. – Лициний става римски император. 1572 г. – Датският астроном Тихо Брахе открива свръхнова в съзвездието Касиопея. 1611 г. – Сключен е...