Уроци по лидерство от "Кръстникът"

23.04.2012
по статията работи: Ралица Стоянова
За да бъдете добър лидер, трябва да извадите емоциите и егото си от уравнението
Уроци по лидерство от "Кръстникът"

Какво общо може да има един мениджър с мафиотите от филма "Кръстникът" (The Godfather)? Според основателя и изпълнителен директор на платформата за архивиране Axcient Джъстин Муури, има няколко общи лайтмотива.

"Кръстникът" представя ценни съвети относно изграждането на екип, взимането на трудни решения и умението да успявате, без да пренебрегвате семейството и приятелите си, смята Муури. Той обособява пет съвета за това как да бъдете добър лидер, заимствани от филма:

Изградете силна общност.

"Един ден, който може и никога да не настъпи, аз ще ти се обадя да ми направиш услуга" - Вито Корлеоне

Думите на Корлеоне илюстрират как той е изградил лоялна общност от хората, на които е помогнал. Това са връзки, които могат да не донесат качествени или количествени облаги, но усилват властта му и могат да бъдат от полза в дългосрочен план.

Изграждането на стратегически партньорства дава възможност на компаниите да навлизат на предизвикателни пазари и да постигат по-бърз успех. Партньорствата, които са се доказали във времето и се основават на доверие и взаимна изгода, са тези, които носят най-голяма възвращаемост.

Дръжте хората отговорни.

"Какво ти става? Мисля, че мозъкът ти се размеква!" - Вито Корлеоне

Кръстникът ни напомня, че човек трябва да бъде твърд, когато е необходимо. Веднага щом Корлеоне допуска неговите врагове да видят слабост у него, те правят опит да го убият. И това до голяма степен е заради провали в неговия отбор.

В бизнеса отговорността не се постига чрез заплаха с убийство. Урокът обаче е един и същ - за да бъдете успешни в бизнеса, трябва да бъдете твърди и изключително фокусирани в постигането на набелязаните цели и отчитането на резултати. Това не значи, че търпението и разбирането са излишни, но голямата толерантност към хора, които се представят слабо, разяжда успеха на цялата компания. Вие сте отговорни за всичките си подчинени и акционери, а това изисква твърди и бързи решения.

Не бъде емоционални.

"Не е лично, Сони. Това е изключително служебно" - Майкъл Корлеоне

Много хора не обичат да говорят за това, че в бизнеса има победители и губещи. В момента, в който Сони Корлеоне реагира емоционално и импулсивно, бива убит. (Зет му пребива Кони - сестрата на Сони, и тя се обажда на брат си, Сони се вбесява и тръгва с колата, враговете на фамилия Корлеоне - фамилия Барзини, му правят засада и го застрелват - бел.авт.).

В бизнеса, ако не използвате възможността да отстраните конкурента си, той го прави. Не става въпрос за това да правите нещо извън границите на закона и морала. Емоционалните решения обаче са лоши решения. За да бъдете добър лидер, трябва да извадите егото и емоциите си от уравнението. Важното е да играете така, че да спечелите. В бизнеса това означава да познавате конкурентите си и винаги да бъдете една крачка пред тях. Трябва да управлявате почтено и да уважавате конкуренцията, но в същото време да се възползвате от възможностите да я елиминирате и да спечелите.

Бъдете решителни.

Муури казва, че и той, както повечето хора, гледа "Кръстникът" със смесено чувство на шок и уважение. Шок, защото мафиотът е безскрупулен човек, който убива дори членове на семейството си, а уважение, защото Дон Корлеоне знае точно какво иска, постига целите си решително и всява респект заради непоколебимото си ръководене. Не е нужно да убивате хора, за да докажете позицията си, разбира се. Важно е да знаете какъв избор да направите, за да се движите напред. Разберете кои хора от екипа ви взимат правилните решения и им се доверете да действат. Колебанието води до изпуснати възможности.

Прекарвайте време със семейството си.

"Прекарвате ли време със семейството си? Защото човек, който не го прави, не може да бъде истински човек" - Вито Корлеоне

Лидерът не може да успее в разрешаването на проблеми и взимането на добри решения, освен ако не е свързан с хора и емоции извън работата. Често времето, прекарано със семейството и приятелите, дава перспективата, от която имате нужда, за да изградите отношения и да предприемате решителни действия. Те, от своя страна, водят до дългосрочен успех в бизнеса.

Източник: Fastcompany.com

Оцени статията:
4.63/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...