6 начина да се освободим от зависимостта си от Facebook 1

12.06.2012
по статията работи: Александър Димитров
Обявете война на неползотворно прекараното време в интернет!
6 начина да се освободим от зависимостта си от Facebook

Facebook. За много от интернет потребителите, това е крайъгълният камък на виртуалното пространство, ядрото на интернет комуникацията и още толкова, толкова много неща. Социалната мрежа също е и един от най-силно набиращите сила наркотици, ако човек може да определи като наркотик нещо в интернет. Facebook, наред с полезните си функции, лесно се превръща в мания, нарушава работната концентрация, предизвиква срив в социалния живот и безкрайно ровене и гледане на съобщенията на приятелите... Въобще, творението на Марк Зукърбърг трябва да бъде третирано много внимателно.

Сайтът за технологични новини Mashable разглежда пристрастяващия аспект на социалната мрежа и без много церемонене дава 6 съвета за това как да „разкарате от главата си идеята за синьо-бялата платформа само като средство за губене на време, за да можете да вършите и полезни неща там.

На първо място трябва да определите целите си,

вкарани в смисъла на ползването на социалната мрежа от вас като потребител. Както бе отбелязано, Facebook може да бъде както крайно полезен, така и крайно безполезен, в зависимост от това за какво и колко често го ползвате.

Когато започнете да използвате социалната мрежа за всичко, вместо за едно нещо, например рекламиране, контакт с близки и познати или следене на новинарски емисии, нещата стават лоши. Смесването на различните функции може да породи странно объркване – представете си да използвате платформата и за семейни, и за бизнес цели, и то активно. Единият ден качвате снимки как сте омазани с пюре на някое семейно събиране например, а пък друг път приятелите и роднините ви наблюдават вашия предприемачески дух, поместен в статус на профила ви... Не е нужно да се уточнява колко странно може да изглежда това и за двете страни.

Втората стъпка след определянето на целите е определянето на времето,

което ще прекарате между „стените“ на Facebook. Може да изглежда радикално, но Mashable посочва StayFocusd като програма, която може да помогне на потребителите, отклоняващи се от дефинираните си граници. StayFocusd ви позволява да ограничите времето, което прекарвате в дадени сайтове – когато просрочите лимита си, добавката за Google Chrome блокира достъпа до страниците, които сте посочили.

На трето място – организирайте се, споделяйте своите цели и начинания.

Прост пример – инсталирайте си приложение за календар във Facebook. Нищо сложно – 30 кутийки по стандартен календарен модел, които да ви помогнат със споделянето и организирането на вашите цели и събития, които планирате да направите или посетите. Мотивирайте приятелите си да ви помагат със сериозното отношение от ваша страна спрямо проектите ви. Там, където човек не успее да бъде самоинициативен, външен фактор доста често може да му помогне да се постегне.

Взимайте си почивки от Facebook.

Наистина – взимайте си почивки. Ако възприемате Facebook като забавление, ами, направете го такова, вместо да го превръщате в неизменна част от живота си. Използвайте социалната мрежа като награда за успешно свършената от вас работа. Т.нар. техника "Помодоро" (от итал. pomodoro - "домат"), включва в себе си механизма на всеки половин час да правите по пет минути почивка. Тя е измислена през 1980 година от Франческо Кирило. Методът помага да разпределите деня си на единици за продуктивност и такива за почивка. Идеята зад това разделение е, че по този начин опростявате вашия работен процес до задачи за изпълнение и организирате времето си. Така постигате по-голяма ефективност, отколкото при една "маратонска" работна сесия без почивки и без разделение.

Най-кратко изразено, това значи...

  1. Решавате с каква задача ще се занимавате.

  2. Настройвате таймер да отброява 25 минути

  3. Работите по задачата си неотлъчно, докато таймерът не звънне – тогава отбелязвате с „х“ на някакво листче хартия.

  4. Взимате си кратка почивка от 5 минути – дори да е само във Facebook.

  5. На всеки четири „цикъла“ си вземете почивка, която да е повече от 5 минути.

Важното е да запомните, че почивките трябва да са кратки.

Всеки 'лайк' – удар в лицето на демотивацията!

Не, това може да звучи малко партизанско, но истината е, че може да използвате системата на „харесвания“ във Facebook изцяло във ваша полза. Как?

При завършването на ваш проект, може да го споделите в във Facebook посредством, да речем, бизнес платформата Zoho и приложението ѝ в социалната мрежа. По този начин може да показвате документите, които сте създали, на приятелите си, а те да ви мотивират, "храсвайки" ги. Да не говорим, че чисто организационно, Zoho може да ви помогне с груповите проекти в работна или училищна среда.

Затаете дъх! Време е за най-радикалната стъпка... или пък най-логичната. А тя е – просто изключете компютъра си.

Наистина – виртуалното пространство навлезе сериозно в бита ни, но все още съществува обективната реалност, която е извън всякакви социални мрежи, браузъри и милиардите сайтове. Увеличете личните си контакти, намерете ново хоби, занимавайте се със спорт, започнете да учите език, мотивирайте се извън мрежата. Все пак хиляди поколения преди нас все някак са успявали да се забавляват и да водят пълноценен живот без интернет и без Facebook...Нали?

Станете фен на страницата на Econ.bg във Facebook!

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Kiro Avtomata 12.06.2012 | 12:43
Много си е добър Фейс-Боклук-а Дори ти помага да видиш , че не само ти имаш някфи проблеми , това е като някаква изповедалня - всеки си мрънка вътре и така поне виждаш , че не само на теб ти се Мрънка :D :D :D :D :D :D :D
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...