БСК - против промени в Закона за устройство на територията

17.01.2013 | 14:29
по статията работи: Петя Бързилска
Липсата на публичност е причина за нарушения на екологичното законодателство, смятат от Камарата
БСК - против промени в Закона за устройство на територията

Липсата на необходимата публичност и неприлагане на закона от страна на отговорните длъжностни лица и компетентните държавни и общински органи са основните причини за нарушения на екологичното законодателство, свързани с одобряването на общите и подробните устройствени планове, отбелязоха от Българска стопанска камара (БСК).

Камарата се обяви против намеренията на правителството да включи неправителствени организации в процеса по одобряване на подробните устройствени планове. Бяха предложени изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

С настоящото БСК декларира негативна позиция по предложените промени на изменения чл. 131 ал. 1 на ЗУТ, предвиждащи участие на неправителствени организации, осъществяващи общественополезна дейност в областта на околната среда - за защитени територии или защитени зони, в производството по одобряване на подробните устройствени планове. Това се казва в писмото на изпълнителният председател на БСК изпрати писмо с позиция на камарата до министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие, както и до ресорните комисии в Народното събрание.

Вместо необосновани законови промени, влошаващи допълнително бизнес средата и инвестиционния климат, за тези и други подобни случаи следва да бъде потърсена адекватна и пълна административна и наказателна отговорност и приложена цялата строгост на закона.

Заинтересовани лица в сегашната редакция на Закона за устройството на териториите – собственици и концесионери на имоти, непосредствено засегнати от предвижданията на подробните устройствени планове, имат непосредствен интерес във връзка с реализация на техни имуществени права. В общия случай, неправителствените екологични организации не притежават основни качества на лица с дефинирани права на собственост, отбелязват от БСК.

"Правата на обществеността, в това число на засегнатата общественост и неправителствените организации, осъществяващи общественополезна дейност в областта на околната среда - за защитени територии или защитени зони по смисъла на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) са определени и се реализират при провеждането на процедурите за екологична оценка по ЗООС. Те предвиждат провеждането на обществено обсъждане на планове и програми при разписани конкретни действия и срокове за тяхното изпълнение", пише още в писмото на Камарата.

Според позицията на Камарата издаваните по реда на ЗООС и другото приложимо екологично законодателство решения и становища по общите и подробните устройствени планове са неразделна част от процедурите по одобряване на тези планове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.10   312 г. – Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава Максенций и става едноличен управител на Римската империя. 1492 г. – Христофор Колумб открива...